Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza propagandistică guvernamentală.
De vineri seara, regimul de la Teheran amână să prezinte cifra oficială a prezenței la vot. Singurul care a anunțat presa de rezultat a fost ministrul de Interne Rahmani Fazli, care sâmbătă a comunicat neoficial o prezență la urne de 43%. Cea mai scăzută prezență la vot era până acum cea de la alegerile din 2016 – de 62%.
Politico scrie că în capitala Teheran au votat doar 25,4% dintre alegători. În timpul zilei de vineri, oficiali iranieni au sugerat că prezența la vot este redusă în mai multe regiuni din țară.
Regimul iranian are o îndelungă practică în manipularea votului, organizând chiar ”caravane” de alegători care se deplasează în țară pentru a vota în localități diferite. Vineri seară, ora de închidere a urnelor a fost amânată de mai multe ori, cu scopul evident de a ”îmbunătăți” rata participării la procesul electoral.
Din cauza criticilor formulate din ce în ce mai des la adresa regimului, Consiliul de Apărare, organism de stat care aprobă listele de candidați, a eliminat aprovimativ 7.000 dintre cele 14.000 de candidaturi depuse, fiind selectate doar persoane profund dedicate regimului.
Întregul aparat de propagandă care urma să lanseze mesajul că legitimitatea regimului este reconfirmată transmite acum mesaje despre ”conspirația” americană a coronavirusului care a alungat populația de la urne.
Statistica oficială arată că Iran a înregistrat 8 victime ale infecției cu coronavirus, cea mai ridicată cifră din afara granițelor Chinei.
Departamentul de Stat american acuză Teheran de ascunderea datelor legate de epidemia de coronavirus în vreme ce Ali Khamenei se plânge că inamicii săi înșeală populația cu zvonuri alarmiste.