marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 septembrie, 2020

Duminică este ultima zi dintre cele 3 în care ruşii sunt așteptați la urne în cadrul alegerilor regionale, ce se anunţă mai dificile decât de obicei pentru Rusia Unită, partidul pro-Kremlin.

Absenţa observatorilor OSCE (la fel ca la referendumul de modificare a Constituției) și prelungirea perioadei de votare la trei zile în contextul în care partidul lui Putin are în sondaje în jur de 30% au provocat temeri privind potenţiale fraude electorale.

În 41 de regiuni, ruşii sunt chemaţi la vot pentru a alege guvernatorii, adunările regionale sau municipale, precum şi patru deputaţi în Parlamentul federal.


Într-un context economic şi social dificil, marcat de acuzaţii de corupţie şi de o reformă impopulară a pensiilor în 2018, partidul Rusia Unită al lui Putin s-a erodat, ajungând la numai 30% opinii favorabile, conform celor mai recente sondaje.

Alegerile, desfăşurate pe parcursul a trei zile, oficial ca măsură de prevenire a transmiterii coronavirusului – duminică fiind ultima şi principala zi de votare -, au loc pe fondul protestelor anti-Putin în Extremul Orient şi al otrăvirii cu o substanţă neurotoxică a lui Aleksei Navalnîi, spitalizat în Germania.

Echipa lui Navalnîi i-a îndemnat pe ruşi să voteze candidaţi din orice alt partid decât Rusia Unită, care domină în prezent parlamentul federal şi multe administraţii regionale.

Orice alt candidat – ”un comunist, un membru al Partidului Liberal Democrat, un membru al Rusiei Juste – ar fi mai bun decât Rusia Unită”, a transmis vineri echipa lui Navalnîi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tactica ”votului inteligent” elaborată de Navalnîi, şi-a dovedit deja eficienţa în vara trecută la Moscova cu ocazia alegerilor municipale, în care Rusia Unită a pierdut numeroase mandate, mai ales în favoarea comuniştilor.

Aceste alegeri, care au loc cu un an înaintea legislativelor din septembrie 2021, nu vor fi monitorizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: