duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2020

Rezultatul alegerilor prezidențiale americane rămâne imprevizibil, oricare dintre cei doi candidați putând încă să obțină cele minim 270 de voturi ale Colegiului Electoral pentru a câștiga mandatul de președinte.

Cu 49 de state în care procesul electoral s-a închis și 41 dintre cele 50 de state americane anunțând oficial câștigătorul, rezultatele parțiale arată deocamdată un avans al democratului Joe Biden.


În joc rămân încă 87 voturi ale Colegiului Electoral, deci oricare dintre candidați ar putea câștiga.

Tabloul statelor americane în care numărătoarea nu s-a încheiat, și nici nu se va încheia miercuri în Nevada, Pennsylvania, Carolina de Nord și Alaska, arată astfel:

De precizat: termenul-limită până la care toate cele 50 de state trebuie să certifice oficial rezultatul alegerilor este 23 noiembrie.


Exit-poll-urile arată că Joe Biden a securizat majoritatea statelor tradițional democrate. Ultimul mesaj transmis de Joe Biden nu arată însă siguranța democratului. Aflat în Delaware în așteptarea rezultatelor oficiale, Biden a transmis suporterilor ”Nu e gata până ce ultimul vot e numărat. Suntem pe cale să câștigăm”.

Donald Trump a scris și el pe Twitter că democrații ”încearcă să fure alegerile”. În ciuda tentativei, scrie Trump, republicanii sunt pe cale să obțină ”o mare victorie”. Președintele în funcție a avut în cursul zilei o intervenție de la Casa Albă în care și-a exprimat convingerea că a câștigat alegerile.

Specialiștii estimează o prezență totală la vot de peste 160 de milioane de alegători, dintre care 100 de milioane la vot anticipat și prin corespondență. SUA este pe cale să înregistreze cea mai ridicată prezență la vot din ultima sută de ani.

Votul pentru Camera Reprezentanților și Senat

Partidul Democrat ar urma să-şi păstreze la limită majoritatea în Camera Reprezentanţilor, ale cărei toate cele 435 de mandate sunt reînnoite în alegerile de marţi din Statele Unite, potrivit proiecţiilor posturilor americane de televiziune Fox News, ABC News şi NBC News.

Democraţii urmează să obţină cu patru-cinci mandate mai multe decât în Camera în exerciţiu, potrivit Fox şi ABC. Ei deţin în prezent majoritatea cu 232 din cele 345 de mandate.

Republicanii vor deţine, tot la limită majoritatea în Senat, acolo unde 35 de mandate au făcut obiectul alegerilor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: