sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2020

Cetăţenii din Republica Moldova îşi aleg duminică preşedintele pentru următorii patru ani. Cele mai recente sondaje de opinie arată că preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, şi fostul premier de dreapta Maia Sandu au cele mai mari şanse să ajungă în turul doi al alegerilor.

Alegerile prezidenţiale din Moldova se desfăşoară în plină pandemie de coronavirus: Ultimele informaţii, furnizate de Ministerul Sănătăţii, arată că 839 de noi infecţii au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. În total,  peste 76 de mii de moldoveni s-au îmbolnăvit şi peste 1.700 au murit din cauza COVID-19.

Pandemia de coronavirus nu a făcut decât să adâncească şi mai mult criza economică din această ţară: alegerile se desfăşoară astfel într-o plină criză economică şi socială, cu un deficit bugetar estimat a ajunge la 8%.


Pe acest fond social, economic şi sanitar, Republica Moldova, transmite Digi24, pare a se afla din nou la o răscruce, având de ales între un candidat care să bătătorească drumul spre Moscova, sau unul care să deschidă calea care să lege ţara de Bruxelles.

8 candidaţi sunt oficial înregistraţi în cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova. Candidații de dreapta – Maia Sandu și Andrei Năstase – au fost parteneri în acelaşi proiect politic, co-președinți ai fostului Bloc ACUM, dar candidează acum separat din cauza mai multor neînţelegeri survenite în ultimii ani.

Maia Sandu a ajuns şi în 2016 în turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde a pierdut în faţa aceluiaşi Igor Dodon, la o diferenţă de patru procente (52% Dodon, 48% Sandu).

Igor Dodon, actualul președinte în exercițiu, candidează ca independent, însă este susținut de Partidul Socialiștilor şi este cel mai bine cotat în sondaje.


Sondajele de opinie realizate în Republica Moldova în ultima lună, de către diverse institute de sondare, îl dau pe Igor Dodon câştigător al primului tur prezidenţial, cu rezultate care variază între 36,4% şi 45,9%, pe locul doi se situează Maia Sandu, cu scoruri între 24,5% şi 33,3%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: