marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 aprilie, 2021

Duminică au loc alegeri parlamentare în Bulgaria, în mijlocul valului trei al epidemiei de COVID-19. Partidul actualului premier Boiko Borisov (foto), anunță DPA, este considerat favorit în cursa electorală. Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate cel mai devreme de joi.

În ciuda sondajelor favorabile, Boiko Boriov nu are nicio garanție că va fi din nou premier din cauza faptului că scena politică bulgară s-ar putea schimba semnificativ după această rundă de alegeri, făcând extrem de dificilă formarea unei coaliții de guvernare.


6,7 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să-i aleagă pe viitorii 240 de membri ai Adunării Naţionale de la Sofia. Procesul de votare este însoţit de numeroase reguli sanitare. Alegătorii aflaţi în carantină vor putea vota cu urne mobile.

Scrutinul urmează să decidă dacă partidul GERB (de dreapta) al premierului Boiko Borisov va rămâne la putere în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.

Boiko Borisov și GERB au dominat de peste 10 ani scena politică bulgară. Anul trecut însă, popularitatea premierului a scăzut semnificativ după un val de demonstații antiguvernamentale care s-au întins pe mai multe luni. Mii de bulgari au protestat din cauza eșecului înregistrat în combaterea corupției.


Observatorii prognozează că rezultatul alegerilor de duminică va reflecta sondajele preelectorale, care nu indică niciun câştigător detaşat.

Sondaje publicate de Politico arată că GERB va rezulta drept cea mai puternică formaţiune politică, cu 28-29% din voturi. Sondajele arată că socialiştii ar ocupa locul doi, cu 20-22% din voturi.

Secţiile de vot vor sta deschise între orele 06.00-19.00. Proiecţiile rezultatelor vor putea fi făcute publice doar după închiderea urnelor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: