În R. Moldova se organizează duminică alegerile locale, când urmează să fie aleși 898 de primari și peste 11.000 de consilieri locali.
Alegerile locale din Republica Moldova sunt percepute ca un examen al actualei majorități politice de la Chișinău, pro-europene. Miza reală a acestor alegeri urmărește pregătirea și poziționarea pentru alegerile prezidențiale din 2024 și alegerile parlamentare din 2025, când vor avea loc adevăratele confruntări dintre forțele pro-ruse și cele pro-europene.
Comentatorii politici de la Chișinău atrag atenția că aceste alegeri vor arăta și dacă R. Moldova își va putea păstra cursul de integrare europeană, în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile prin intermediul unor partide care cumpără alegătorii.
Bătălia pentru Chișinău: 28 de candidați, doar doi cu șanse pentru turul 2
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că la scrutinul din 5 noiembrie au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcții de primar și de consilieri din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți.
Pentru funcția de primar al Chișinăului candidează 28 de persoane. Principalii competitori sunt actualul primar Ion Ceban (Mișcarea Alternativa Națională, pro-rus) și deputatul Lilian Carp (Partidul Acțiune și Solidaritate, pro-european).
În 23 de localități din R. Moldova, în cursa pentru primărie s-a înscris doar câte un candidat. Legislația prevede o procedură specială în asemenea cazuri: alegerile vor fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta o pătrime din numărul de alegători înscriși în listă.
Pentru a câștiga din primul tur, acolo unde sunt cel puțin doi candidați, unul dintre ei ar trebui să acumuleze 50%+1 voturi.
Rezultatele finale urmează să fie anunțate luni, 6 noiembrie.
Fără exit-poll
La data de 2 octombrie 2023, numărul alegătorilor incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor era de 3,3 milioane.
La alegerile locale din 5 noiembrie nu va fi organizat un sondaj la ieșirea din secțiile de votare, care ar anticipa rezultatele alegerilor. Termenul-limită de depunere a cererilor pentru autorizarea exit-poll-urilor a fost 28 octombrie, fără ca vreo astfel de solicitare să fie înregistrată.
Vineri, 3 noiembrie, este ultima zi de campanie electorală pentru alegerile locale. Potrivit Codului Electoral, sâmbătă și duminică, cu o zi înainte și în ziua votării, campania electorală este interzisă.
Rezultatele de acum 4 ani
Acum 4 ani, în urma alegerilor pentru consiliile raionale și municipale, în majoritatea raioanelor din nordul țării a câștigat Partidul Socialiștilor.
În centru, aproape în toate raioanele, a câștigat blocul electoral ACUM, format din Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Iar în sudul țării au câștigat blocul ACUM, socialiștii și democrații. În municipiul Chișinău, pe primele trei locuri s-au clasat Partidul Socialiștilor, ACUM și Partidul Liberal.
***