vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 ianuarie, 2022

Partidul Socialist, condus de premierul Antonio Costa (foto), a câştigat cu un scor neașteptat de bun alegerile legislative ce au avut loc duminică în Portugalia. Pe locul trei a fost propulsat un partid de extremă dreapta, Chega (Destul).

Scorul le-a adus mai mult de jumătate din mandatele parlmentare, astfel încât nu vor mai avea nevoie de aliați pentru a guverna.

Alegerile de duminică au fost declanșate în decembrie, după ce acordul de lungă durată dintre guvernul minoritar al lui Costa și aliații săi din Partidul Comunist Portughez și Blocul de Stânga a eșuat în timpul negocierilor privind bugetul 2022, cele două formaiuni votând în cele din urmă alături de opoziția de dreapta respingerea bugetului.


În sondajele anterioare scrutinului parlamentar, socialiştii erau la egalitate cu opoziţia de centru-dreapta. Partidul premierului Costa a reuşit însă să îşi îmbunătăţească rezultatul obţinut în 2019 şi astfel a ajuns să nu mai depindă de foştii săi aliaţi din stânga radicală, care au provocat aceste alegeri anticipate respingând proiectul de buget pentru 2022, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit rezultatelor parţiale care acoperă toate circumscripţiile, cu excepţia celor din străinătate, care aleg patru deputaţi, Partidul Socialist s-a clasat pe primul loc cu 41,7% din voturi şi cel puţin 117 locuri dintr-un total de 230. În 2019, partidul obţinuse 108 mandate.

„O majoritate absolută nu înseamnă putere absolută, este o responsabilitate sporită şi înseamnă să guvernăm cu şi pentru toţi portughezii. Este victoria smereniei, încrederii şi pentru stabilitate”, a spus premierul Costa.

Deşi spera să reuşească să creeze o surpriză, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Social-Democrat al lui Rui Rio, s-a clasat pe locul al doilea, cu 29,3% din voturi.


Liberalii, care au intrat în parlament în 2019 cu un singur deputat, confirmă şi ei progresul puternic anticipat de sondaje. Obţin aproape 5% din voturi şi opt mandate şi devansează cele două formaţiuni ale stângii radicale, Blocul de Stânga şi Coaliţia Comunişti-Verzi, formaţiuni politice aspru sancţionate de electorat după ce au provocat aceste alegeri prin respingerea proiectului de buget pentru 2022.

Partidul de extremă dreapta Chega (Destul) a fost propulsat de scrutin drept a treia forţă politică cu 7,15% din voturi (12 mandate), faţă de un deputat în legislatura anterioară.

Portugalia a constituit mult timp o excepţie în Europa pentru că de la sfârşitul dictaturii în 1974 şi până la ultimele alegeri din 2019 nu a avut niciun reprezentant al extremei drepte în parlament.

„Oamenii au înţeles mesajul nostru”, a spus preşedintele Chega, André Ventura, care a estimat că este „rău pentru ţară că Antonio Costa continuă să fie prim-ministru”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: