marți

25 ianuarie, 2022

Alegeri în SUA / Barack Obama, în dificultate: Republicanii au preluat controlul Congresului cu o victorie zdrobitoare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 noiembrie, 2014

Republicanii au câştigat controlul asupra Senatului, în urma alegerilor de la mijlocul mandatului preşedintelui care au avut loc marţi în SUA. Această victorie anticipată, de altfel, de toate sondajele, pot complica ultimii doi ani de mandat ai lui Barack Obama.

Senatorul republican Mitch McConnell, care va fi cel mai probabil preşedintele Senatului, a afirmat că rezultatul este un vot împotriva „unei administraţii în care oamenii nu mai au încredere”, arată BBC.

Rezultate Congres. FOTO: CNN (CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

Americanii au votat marţi pentru alegerea a aproape jumătate dintre senatori, a membrilor Camerei Reprezentantilor, a guvernatorilor din 36 de state ale Americii şi a numeros oficiali la nivelul statelor americane.


În campanie, republicanii şi-au concentrat mesajul asupra insatisfacţiei produse de măsurile preşdintelui Obama şi au descris votul ca pe un referendum asupra preşedinţiei sale.

Republicanii nu au câştigat doar controlul Senatului, probabil la o diferenţă de cel puţin 7 mandate, ci şi-au consolidat şi dominaţia camerei inferioare a Congresului şi au avut victorii în unele dintre cele mai strânse curse pentru ocuparea posturilor de guvernatori.

Rezultate alegeri guvernatori FOTO: CNN (CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

New York Times arată că alegerile au pornit ca un război în traşee, iar victoria republicanilor a început să fie anunţată în stat după stat, district după district. „Competiţii care se anunţau strînse, nu au fost aşa, mandate care se aşteptau a fi câştigate de democraţia au fost adjudecate, la limită, de republicani.

Rezultate Senat. FOTO: CNN (CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

Redresarea economică inegală a creat nesiguranţă şi i-a pus pe alegători într-o stare vindicativă, împotriva democraţilor, mai ales in statele din sud şi în vestul montan, unde polarizarea politică s-a adâncit”, este analiza NYT.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pentru prima dată din 2006, republicanii controlează ambele camere ale Congresului şi vor avea puterea de a complica şi chiar de a bloca agenda preşedintelui Obama în ultimii doi ani de mandat.

Controlul asupra Senatului le dă republicanilor posibilitatea de a împiedica numirile membrilor cabinetului, înalţilor oficiali şi a judecătorilor federali.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr