joi

25 aprilie, 2024

4 octombrie, 2015

alegeriPortughezii ies duminică la vot, pentru prima dată de la implementarea unor măsuri dure de austeritate cerute de finanţatorii internaţionali în schimbul unui acord de sprijin financiar. Partidul care a implementat acordul este favorit în sondaje, notează Bloomberg.

Premierul Pedro Passos Coelho a reuşit să menţină coaliţia de guvernământ la putere pe durata întregului mandat, o premieră în cele patru decenii de democraţie, de la Revoluţia Garoafelor care a marcat, în 1974, sfârşitul dictaturii autoritare.

Portugalia a reuşit să încheie programul de salvare la care a apelat în urmă cu patru ani şi a revenit pe creştere economică, o situaţie ce intră în contrast cu cea a altor state care au avut dificultăţi pe fondul crizei datoriilor publice din zona euro. În Spania şi în Grecia, acordurile internaţionale care au venit la pachet cu măsuri de austeritate au împins la putere partide de extremă, precum Podemos, respectiv Syriza. În Portugalia, cetăţenii au continuat să susţină cele două partide care au guvernat cu schimbul din 1981 şi până în prezent.


Alegerile au loc într-un moment „crucial” pentru ţară, a spus preşedintele Anibal Cavaco Silva într-un discurs televizat de sâmbătă seara. „Ne confruntăm cu provocări complexe”, a adăugat el, îndemnându-i pe portughezi să iasă la vot.

Coaliţia social-democraţilor şi a CDS avea doar 4 puncte procentuale în faţa opoziţiei socialiste, potrivit sondajelor realizate înaintea alegerilor, mai exact 38%, faţă de 32%. Deşi acest procent nu este suficient pentru o majoritate, premierul are asigurată posibilitatea de a forma un guvern minoritar.

Liderul socialist Antonio Costa, principalul contracandidat al premierului Pedro Passos Coelho, propune reducerea deficitului bugetar al Portugaliei într-un ritm mai lent, dar şi reîntregirea salariile din sectorul public. Coelho, pe de altă parte, propune o revenire economică susţinută de exporturi.

Actuala coaliţie a preluat puterea în 2011, când a cerut, alături de state precum Grecia sau Irlanda, un împrumut pe trei ani. Portugalia a vândut active, a crescut taxele şi impozitele la aproape orice, de la salarii la maşini diesel şi a redus cheltuielile publice cu aproximativ 11 miliarde de euro.


La ora actuală, randamentul obligaţiunilor portugheze pe 10 ani, respectiv costul la care statul se împrumută pe termen lung, a ajuns la 2,3%, faţă de 18% în urmă cu trei ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: