7 septembrie, 2021

Cancelarul Angela Merkel a făcut marţi un apel către alegătorii germani pentru a vota, la 26 septembrie, un guvern condus de conservatorul Armin Laschet. Alternativa ar fi, a avertizat cancelarul Merkel, o coaliţie guvernamentală de stânga, ce ar putea ”afecta orientarea ţării în vremuri dificile”.

”Cetăţenii au alegerea în câteva zile: un guvern care acceptă sprijinul partidului Die Linke împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD) şi cu Verzii, sau cel puţin nu-l exclude, ori un guvern condus de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), un guvern federal care conduce ţara noastră către viitor cu moderaţie”, a făcut apel Angela Merkel în plenul Budestagului. Acesta este probabil ultimul ei mesaj în faţa camerei inferioare a legislativului federal german înaintea scrutinului la care nu mai candidează, scrie Reuters, preluată de Agerpres.


Formaţiunea de stânga radicală Die Linke respinge apartenenţa la NATO şi alte angajamente internaţionale ale Germaniei, precum relaţia transatlantică, context în care Angela Merkel a insistat că o cooptare a acestui partid în guvern poate avea consecinţe pentru apartenenţa Germaniei la structurile occidentale

De asemenea, a atras ea atenția, o eventuală intrare în executiv a acestui partid de stânga şi a ecologiştilor ar putea avea efecte asupra politicilor economice ce vor influenţa viitorul ţării.

În acest discurs cu accente electorale, Angela Merkel a descris scrutinul din 26 septembrie drept unul ”special” mai ales pentru că el va decide ”orientarea ţării noastre în vremuri dificile”.

Olaf Scholz (SPD) pledează pentru o Uniune mai integrată

Condusă de puţin popularul Armin Laschet, tabăra conservatoare (CDU plus CSU) este cotată în sondaje cu numai aproximativ 20% din intenţiile de vot şi este devansată de surpriza acestei campanii electorale, Partidul Social-Democrat (SPD), cu 27%.


Candidatul acestuia din urmă pentru postul de cancelar, Olaf Scholz, în prezent ministru de finanţe în guvernul condus de Merkel, a rostit la rândul său în faţa Budestagului un discurs în care a susţinut că în următoarea legislatură ”sarcina cea mai importantă” a Germaniei trebuie să fie o Uniune Europeană mai integrată, ”puternică şi suverană”, potrivit agenţiei EFE.

În opinia lui Scholz, aprofundarea integrării blocului comunitar ar estompa diferenţele dintre ”nord şi sud, est şi vest”, iar Germania, ca ”mare ţară din centrul” UE, trebuie să aducă la aceeaşi masă ”prieteni şi parteneri”, să-şi menţină capacitatea de influenţă în contextul internaţional şi să apere valori precum statul de drept, democraţia şi economia socială de piaţă.

Referindu-se la relaţiile UE cu SUA şi despre NATO, organizaţie contestată de posibilii săi viitori parteneri la guvernare, partidul Die Linke, el a descris relaţia transatlantică drept o ”alianţă de nerenunţat”, la fel şi NATO. Candidatul social-democrat a pledat şi pentru trimiterea în continuare de către Germania a unor misiuni militare în străinătate, în cooperare cu parteneri şi aliaţi, pentru a asigura ”pacea şi securitatea” în lume, dar a admis că în urma eşecului din Afganistan este nevoie de o dezbatere asupra modului de desfăşurare a acestor misiuni.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: