vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 august, 2021

Încă un român a fost evacuat joi noaptea din Kabul, alături de un cetăţean bulgar, unul britanic şi unul american, anunţă MAE vineri dimineață. Este al doilea român scos din Afganistan de autoritățile române după ce președintele Iohannis a solicitat marți seara Forțelor Aeriene ”implicare de urgență” în repatrierea cetățenilor români din țara condusă acum de talibani.

Ministerul precizează că, din cauza condiţiilor de securitate din Kabul, nu au putut ajunge şi alţi români la aeroport. Din comunicatele anterioare al MAE reiese că în acest moment mai sunt 14 cetățeni români care au solicitat ajutor pentru repatriere din Afganistan dar nu au reușit să ajungă la aeroportul din Kabul.


Aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde a ajuns în condiţii de siguranţă. Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

MAE precizează că aeronava va continua să staţioneze în capitala Pakistanului, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru noi evacuări:

”Celula de criză interinstituţională a efectuat deja demersurile necesare pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România.

În măsura în care aceştia vor putea ajunge în aeroportul internaţional din Kabul, aceştia vor fi preluaţi spre evacuare cu aeronava militară românească. Este de subliniat că situaţia de securitate din Kabul se menţine complexă şi fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcţie de diverşi factori, care au propria dinamică”, subliniază ministerul.


Prioritatea Celulei de criză interinstituţionale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiţii de siguranţă cât mai bune, în circumstanţele de securitate existente, pentru cetăţenii români care au solicitat evacuarea. Ca şi în cazul cetăţenilor români preluaţi deja, Celula de criză interinstituţională va acţiona pentru a prelua cetăţenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condiţiile de preluare din aeroport şi pentru a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil.

În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: