duminică

21 aprilie, 2024

3 ianuarie, 2020

Generalul iranian Qasem Soleimani (foto), șeful forțelor Quds, a fost ucis vineri dimineață într-un atac aerian ce a avut loc în Irak la ordinul lui Donald Trump.
Generalul era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, structură specializată în operaţiuni externe clandestine, și era considerat al doilea cel mai puternic om din Iran, după liderul suprem, ayatolahul Ali Khamenei.

Asasinarea generalului va duce la escaladarea tensiunilor dintre Washington și Tehran, scrie BBC. 


Qasem Soleimani și comandantul unei miliții irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis. se aflau într-un convoi, în apropierea aeroportului internațional din Bagdad.

Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată chiar de președintele american, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a-i proteja pe cetățenii americani.

Qasem Soleimani răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Unitatea pe care o conducea era considerată o grupare teroristă de către SUA și a oferit sprijin pentru regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și pentru alte grupări pro-Iran din regiune.

„Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qasem Soleimani”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează milițiile susținute de Iran.


Irakienii au anunţat vineri că trei rachete au lovit aeroportul internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „oaspeți”. Rachetele au aterizat lângă terminalul de marfă, incendiind două vehicule, omorând și rănind mai multe persoane.

Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene a confirmat moartea generalului Soleimani. „Gardienii Revoluţiei anunţă că gloriosul comandant al islamului, Haj Qasem Soleimani, la sfârşitul unei vieţi de slujire, a murit ca martir într-un atac al Americii asupra aeroportului din Bagdad”, conform unei declaraţii citite la televiziunea de stat iraniană și preluată de Agerpres.

Generalul Qasem Soleimani, în vârstă de 62 de ani, dobândise un statut de celebritate acasă și în străinătate.

El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forțele Quds, unitatea de elită condusă de generalul Soleimani, efectuează operațiuni dincolo de granițele Iranului.

Soleimani a devenit șeful Forțelor Quds în 1998, poziție din care a preferat ani de zile să nu iasă în evidență, timp în care a strâns legăturile Iranului cu gruparea Hezbollah din Liban, cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și cu milițiile șiite din Irak.

Începând din 2018, a exercitat o influenţă-cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak.

Reacția SUA: Atacul a avutrolul de a descuraja viitoare atacuri

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qasem Soleimani.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. „La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.

„Acest atac a avut drept scop descurajarea unor viitoare planuri de atac iraniene”, explică Pentagonul, care adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.

Pentagonul susține că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a avizat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.

Prețul petrolului a crescut

Preţul petrolului a crescut vineri la bursele electronice din Asia, în urma anunţului decesului generalului iranian.

Un baril de petrol brut West Texas Intermediate, criteriul american de referinţă pentru tranzacţionarea petrolul brut, a crescut cu 4,3% pentru livrările din februarie, ajungând la 63,84 dolari.

Petrolul brut Brent, criteriul european de referinţă, a crescut cu 4,4% pentru luna martie, ajungând la 69,16 dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: