sâmbătă

20 iulie, 2024

18 noiembrie, 2021

Ursula von der Leyen a anunţat miercuri că UE va trimite hrană, pături şi alte ajutoare în valoare de 700.000 de euro migranţilor aflaţi la graniţa dintre Polonia şi Belarus, transmite Reuters citată de News.ro.

Câteva mii de oameni şi-au făcut tabără în pădure, înainte de venirea iernii, suferind de îngheţ şi epuizare, fiindu-le interzis fie să intre în Polonia, fie să se întoarcă în Belarus.

Cel puţin opt migranți au murit la graniţa cu Polonia de când a început criza în această vară.


Într-un semn al unei nevoi europene urgente de a rezolva ceea ce numeşte o criză artificială a frontierei creată de Minsk, cancelarul Germaniei Angela Merkel a vorbit miercuri la telefon pentru a doua oară în trei zile cu preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko.

La o zi după ce poliţiştii de frontieră polonezi au folosit tunuri cu apă împotriva migranţilor care aruncau cu pietre, situaţia de la frontieră părea să fi devenit mai calmă.

Poliţiştii de frontieră polonezi şi belaruşi au spus că aproximativ 2.000 de migranţi se aflau chiar lângă gardul de frontieră.

Şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, a anunţat ajutorul, spunând în acelaşi timp că îi revine lui Lukaşenko obligaţia de a stopa o criză pe care Europa crede că a creat-o în mod deliberat.


„Suntem gata să facem mai mult. Dar regimul din Belarus trebuie să înceteze să ademenească oamenii şi să le pună viaţa în pericol”, a spus ea.

UE spune că Minskul a transportat cu avionul mii de migranţi din Orientul Mijlociu pentru a-i împinge să treacă ilegal în blocul european, pentru a face presiuni asupra Europei, ca represalii pentru sancţiunile impuse Belarusului din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Belarusul neagă că a provocat criza, dar afirmă că nu poate ajuta să îi pună capăt decât dacă Europa ridică sancţiunile pe care le-a impus de când Lukaşenko şi-a reprimat oponenţii după alegerile contestate de anul trecut.

Lituania şi Letonia învecinate au înregistrat, de asemenea, o creştere bruscă a încercărilor de traversări ilegale din Belarus.

UE i-a trecut pe lista neagră pe Lukaşenko şi pe zeci de oficiali din Belarus şi a introdus sancţiuni economice asupra comerţului acestei ţări de la represiunea care a urmat alegerilor de anul trecut.

Acum, UE a decis extinderea sancţiunilor la agenţiile de turism şi companiile aeriene implicate în ceea ce numeşte ”traficul de persoane” din spatele crizei de la frontieră.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ar putea, de asemenea, să oprească investiţiile în Belarus, a declarat o sursă pentru Reuters. Banca are în prezent proiecte de 914 milioane de euro (1,03 miliarde de dolari) în Belarus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: