„Românii vulnerabili”, printre care pensionarii și persoanele cu handicap dar cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei, familiile beneficiare de alocație de susținere a familie și persoanele care primesc venit minim garantat, vor primi câte 700 de lei de două ori anul viitor, ca ajutoare pentru plata facturilor la energie, finanțate din fonduri europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), emis sâmbătă.
Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat „sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A., fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României”. Titularul va beneficia de dreptul de a compensa factura la orice tip de energie (electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire).
„Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie”. MIPE va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.
Sprijinul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel: 700 lei /semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 şi 700 lei /semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.
MIPE amintește că „prețul final pentru consumatorii casnici a crescut cu peste 600% la energia electrică și cu peste 535% la gazele naturale. În cazul energiei termice în sistem centralizat, tarifele au ajuns la peste 400 lei / Gcal”.
MIPE promite 6 noi tranșe de câte de 250 de lei pentru alimente și mese calde
Tot din fonduri europene, MIPE va continua să finanțeze și măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziția de alimente și mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023
Veniturile menţionate sunt cele nete, determinate prin adunarea tuturor veniturilor pe care le poate avea o persoană: pensii din acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din premii şi jocuri de noroc sau venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 117 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020 – mai spune comunicatul MIPE.
***