marți

28 mai, 2024

1 iulie, 2020

Managementul grupului aeronautic european Airbus se teme că viitorul său a fost pus în pericol de criza coronavirus și a anunţat eliminarea a 15.000 de locuri de muncă în decurs de un an, inclusiv cele 900 deja luate în calcul în Germania,  potrivit Reuters.

Pe de altă parte, Airbus a amânat planurile de a-şi consolida linia de afaceri de servicii care trebuia să ajungă la  venituri de 10 miliarde de euro, de la nivelul actual de 4 miliarde de euro

Cele 15.000 de locuri de muncă vizate acoperă 11% din personalul Airbus şi concedierile, programate până la jumătatea anului 2021, sunt repartizate astfel: 5.000 în Franţa, 5.100 în Germania, 900 în Spania, 1.700 în Marea Britanie şi 1.300 la alte uzine ale grupului din întreaga lume.


Se adaugă cele 900 de posturi a căror eliminare era planificată încă înainte de criza coronavirus ca filiala germană Premium Aerotec a grupului. Această firmă este cea care a închiriat până în 2023 hala de la Ghimbav – Braşov, a companiei Airbus Industries.

Sindicatele din ţările în care Airbus are filiale au reacţionat încă din iunie, calificând planul drept excesiv sau mai rău. Managementul a replicat că reducerea activității cu 40% reclamă un plan de resturcturare fără precedent.

În prezent, grupul Airbus are în total 135.000 de salariaţi dintre care 81.000 la divizia de avioane comerciale. Airbus are 49.000 de angajaţi în Franţa, 45.500 în Germania, 12.500 în Spania şi 11.000 în Marea Britanie.

Planuri amânate

Airbus susţine că amânarea planurilor de creștere a afaceriilor de service nu va afecta strategia grupului, care vrea să câştige în plus 6 miliarde de euro pe această cale (+150%).


„Avioanele sunt parcate la sol şi acest fapt ne afectează la fel de mult ca şi scăderea producţiei. Anumite proiecte (de servicii) sunt amânate”, a declarat Philippe Mhun, viceperşedintele de specialitate al Airbus, citat de Reuters.

Aibus încearcă să compenseze pierderile de 40% din veniturile sale de 55 de miliarde de euro, ca urmare a crizei coronavirus care a ţinut la sol avioanele şi a provocat reducerea cererii.

Marele rival al Airbus, grupul american Boeing, a anunţat încă de la finele lunii aprilie că intenţionează să elimine 10% din efective, adică 16.000 de angajaţi, via plecări voluntare sau concedieri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: