Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii şi îmbogăţeşte intermediarii - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii şi îmbogăţeşte intermediarii

1 august, 2011

Federaţia Agrostar solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia, în condiţiile în care, din cauza intermediarilor, preţurile la legume nu scad, deşi anul acesta s-au obţinut producţii mari.

Într-un comunicat dat publicităţii duminică, Agrostar spune că producţiile mari obţinute anul acesta la legume aruncă producătorii în faliment în timp ce intermediarii dau „adevărate tunuri”, oferind un preţ ridicol de mic fermierilor.

Federaţia oferă şi câteva exemple de preţuri oferite săptămâna aceasta de intermediari producătorilor agricoli. Astfel, în judeţul Argeş, pentru varză, intermediarii au plătit 0,30 lei/kilogram, pentru cartofi – 0,70 lei/kilogram, pentru tomate calitatea I – 0,60 lei/kilogram, pentru ardei gras – 1,5 lei/kilogram, iar pentru castraveţi – 1 leu/kilogram.


În judeţul Olt, preţul la tomate oferit de intermediari a variat între 0,4 şi 0,6 lei/kilogram, la vinete a fost de 0,7 lei/kilogram, la ardei gras între 0,8 – 1 lei/kilogram, la varză – de 0,2 lei/kilogram.

În judeţul Prahova, intermediarii au oferit pentru un kilogram de tomate între 0,8 şi 1,2 lei, pentru un kilogram de castraveţi între 1,2 şi 1,5 lei, pentru un kilogram de vinete între 1,5 şi 1,8 lei, iar pentru un kilogram de ardei gras s-au plătit 1,8 – 2,2 lei.

„Vrem ca oamenii să ştie că dacă s-au obţinut producţii mai mari ar fi putut să cumpere mâncarea la preţuri mai mici, însă acest lucru este imposibil din cauza intermediarilor pe care statul îi tolerează. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 45.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor)


 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr