joi

18 aprilie, 2024

21 august, 2019

Premierul Viorica Dăncilă l-a eliberat din funcție pe Viorel Mocanu (foto), agentul guvernamental al României la CEDO care a pledat la Strasbourg în favoarea lui Liviu Dragnea, nu a statului pe care-l reprezenta. Reamintim că tot Viorica Dăncilă este cea care l-a numit pe Viorel Mocanu în această funcție, în februarie.

Avocatul Viorel Mocanu (36 de ani) a înlocuit-o la Strasbourg pe Catrinel Brumar, diplomat cu o carieră academică în domeniul dreptului, care ocupa funcția din 2012.

Din octombrie 2018, Mocanu a fost consilier onorific în domeniul de relațiilor externe al ministrului Sănătății.


Ca avocat, Viorel Mocanu i-a reprezentat în dosare penale pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb (dosarul Belina, în care ministrul Fondurilor Europene nu este urmărită penal întrucât parlamentarii au refuzat să-i ridice imunitatea), Oana Zăvoranu sau Florin Salam.

A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, iar în 2017 a început un master în Domeniul Managementul Informațiilor în Sistemul Judiciar, la Universitatea ”Valahia” din Târgoviște.

Imediat după numirea sa în funcție, Mocanu a schimbat radical poziția statului român în dosarul în care Liviu Dragnea susținea la CEDO că a fost condamnat ilegal în Dosarul Referendum, susținând, practic, toate argumentele invocate de irlandezul Bernard O’Connor, repreznetantul fostului lider al social-democraților.

De ce consideră Liviu Dragnea ilegală condamnarea sa:

  • Motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecători ICCJ, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat între timp.
  • „Reclamantul invocă încălcarea normelor legale din dreptul intern, încălcarea prevederilor art. 6 CEDO și sfidarea jurisprudenței CEDO în materie de către judecătorii români ce au compus completul de judecată ce a judecat contestația la executare” – se arată în plângerea lui Dragnea la CEDO, redactată de avocatul Bernard O’Connor, în dosarul Liviu Dragnea vs. România.
  • Dragnea invocă drept precedent la CEDO cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia” și solicită să i se aplice și lui aceeași soluție, favorabilă petenților. În cazul din Slovenia, cei doi reclamanți s-au plâns că au fost condamnați de judecători care nu au participat la proces, scrie Hotnews.ro

Predecesoarea sa,  Catrinel Brumaru, desființase precedentul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”, întrucât dosarul respectiv fusese reconstituit după trei ani, iar motivarea a fost redactată de judecători ce nu au participat la audieri și fără prezența magistratului care a fost la audieri.

În cazul lui Liviu Dragnea, completul a fost format din cinci judecători, toți au semnat sentința, după ce au participat la toate fazele apelului. Motivarea a fost semnată de trei judecători din completul de cinci, judecători care au participat la toate ședințele apelului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: