sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică recomandă stabilirea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul centralei Zaporojie.

Șeful Organizației Națiunilor Unite de supraveghere nucleară a publicat marți un raport despre siguranța nucleară și situația securității din Ucraina, după vizita echipei sale de inspectori la centrala nucleară din sudul Ucrainei.

În raportul care urmează vizitei de săptămâna trecută a experților agenției, Agenția Internațională pentru Energie Atomică afirmă:


„Bombardamentele la fața locului și în vecinătatea centralei ar trebui oprite imediat pentru a evita orice alte daune la instalație și la instalațiile asociate, pentru siguranța personalului și pentru a menține funcționarea sigură. Acest lucru necesită acordul tuturor părților relevante pentru stabilirea unei zone de siguranță și de protecție a securității nucleare în jurul Zaporojie”.

Potrivit Associated Press, Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va informa Consiliul de Securitate al ONU cu privire la constatările echipei sale.

Bombardamentele continuă în jurul centralei nucleare

Bombardele au continuat marți în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, la o zi după ce a fost din nou scoasă din rețeaua electrică a Ucrainei.

Oficialii instalați de Rusia în regiune au acuzat forțele ucrainene că au bombardat Enerhodar, orașul în carese află centrala, în timp ce ucrainenii au spus că forțele Kremlinului au atacat orașul Nikopol, peste râul Nipru, în vecinătatea centralei.


Primarul ucrainean din Enerhodar, Dmytro Orlov, a raportat o explozie puternică în oraș în jurul prânzului. Explozia a lăsat orașul cu 53.000 de locuitori fără alimentare cu energie electrică și apă. Nu este deocamdată clar ce a cauzat explozia.

Lideri mondiali au cerut demilitarizarea centralei, care a fost ocupată de forțele ruse încă de la începutul războiului, dar este încă operată de ingineri ucraineni.

Doi inspectori ai misiunii AIEA au rămas în centrala nucleară, decizie salutată de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Inspectorii AIEA au sosit la Zaporojie pe 1 septembrie și au petrecut zile întregi evaluând daunele la fața locului, cât de bine funcționează sistemele de siguranță și securitate și condițiile în care lucrează personalul ucrainean.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: