duminică

21 aprilie, 2024

4 noiembrie, 2016

internet banking14 persoane au fost arestate joi în Marea Britanie, ca parte a unei operațiuni care vizează un grup de crimă organizată, suspectat că ar fi spălat peste 11 milioane de lire sterline obținute din furt cibernetic.

Operațiunea, anunță un comunicat al Ambasadei Marii Britanii la București, a fost condusă de către Agenția pentru Combaterea Criminalității din Marea Britanie (NCA) și a implicat peste 160 de ofițeri NCA și executarea a 13 mandate de percheziție.

NCA a primit sprijin din partea serviciilor poliţieneşti metropolitane şi a celor din Northamptonshire, West Midlands și Essex. Unitățile Regionale pentru destructurarea Criminalității Organizate (Rocus) şi ofițeri ai Oficiului de Imigrație din Marea Britanie au susţinut de asemenea această operaţie, precum şi reprezentanți ai autorităților române şi moldovene.


Conform investigaţiei, banii ar fi fost furați folosind fluxurile Dridex și Dyre de software malware, ofițerii NCA considerând că acestea au fost dezvoltate și implementate de către infractori cibernetici profesionişti din Europa de Est.

Malware-ul infectează calculatoarele atunci când utilizatorul primește și deschide documentele din e-mailuri aparent legitime, care apoi permit infractorilor să obțină acces la datele bancare ale utilizatorului. Anchetatorii cred că banii urmau să fie dispersați în cantități mai mici, prin mai multe alte conturi bancare, atât în Marea Britanie cât și în Europa de Est.

Cei arestați sunt suspectați de spălarea profiturilor prin sute de conturi bancare la diferite bănci din Marea Britanie. Se consideră că aceste conturi au fost create folosind documente de identitate false, precum și „cărăuși” de bani, recrutați și controlați de organizația criminală (N.B. „Cărăușii de banii” sunt recrutați, uneori fără să știe, de către infractori pentru a transfera bani obținuti ilegal, printr-un serviciu de curierat sau în format electronic, în numele altor persoane).

Au fost arestaţi treisprezece bărbaţi şi o femeie cu vârstele cuprinse între 23 şi 52 de ani, printre care şi cetăţeni străini. Doisprezece persoane au fost reţinute la Londra, iar restul au fost arestaţi în Daventry, Ilford şi West Bromwich.


Ofițerii au confiscat bani şi dispozitive electronice (calculatoare, telefoane mobile) care vor fi acum obiectul unei analize medico-legale de către Unitatea de Criminalitate Cibernetică a NCA (NCCU). De asemenea au fost confiscate şi documente false de identitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: