luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iulie, 2011

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a crescut ratingul României la BBB – perspectivă stabilă, dar avertizează că alegerile din 2012 ar putea să tragă ţara noastră în jos.

Promovarea României vine după ce timp de peste doi ani şi jumătate Fitch a menţinut ţara noastră în categoria junk – fără perspectivă de investiţii.

Agenţia de rating a decis să pună România înapoi în categoria investment grade, după ce în 2008 ratingul suveran a fost retrogradat la speculativul BB- (junk).


Ratingul pentru credite în lei pe termen lung a fost ridicat de la BBB- la BBB, în timp ce plafonarea de ţară a fost îmbunătăţită de la BBB la BBB+, iar ratingul pentru credite în monedă străină pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la B la F3.

”Ridicarea ratingului reprezintă progresul înregistrat în recuperarea de sub efectele crizei financiare, evidente prin întoarecerea creşterii produsului intern brut, o performanţă puternică a exporturilor, micşorarea deficitului de cont curent şi reducerea defecitului bugetar”, a motivat Ed Parker, Head of EMEA Sovereigns la Fitch.

Revenirea economiei a luat startul la începutul lui 2011, cu creşterea anuală a PIB de 1,6%, după una dintre cele mai lungi recesiuni din UE, menţionează Fitch, într-un comunicat de presă.

Revenirea se bazează pe creşterea puternică a exporturilor, dar şi scăderea cererii interne a contribuit la corecţia necesară a deficitului de cont curent la 4,2% din PIB în 2010, faţă de 11,6% în 2008.


Totodată, deficitul bugetar este pe o traiectorie descendentă, după măsurile fiscale dureroase care au reprezentat 5% din PIB începând cu 2008.

Agenţia de rating mai consideră că Guvernul României este pe cale să îşi îndeplinească ţinta de deficit de 4,9% din PIB în acest an (conform metodologiei europene ESA), în scădere de la 6,4% din 2010 şi 8,5% în 2009.

Datoria guvernamentală a fost de 30,8% din PIB în 2010 şi rămâne sub media de 35% a ţărilor din categoria BBB.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: