Agenţia de evaluare Fitch Ratings a crescut ratingul României la BBB – perspectivă stabilă, dar avertizează că alegerile din 2012 ar putea să tragă ţara noastră în jos.
Promovarea României vine după ce timp de peste doi ani şi jumătate Fitch a menţinut ţara noastră în categoria junk – fără perspectivă de investiţii.
Agenţia de rating a decis să pună România înapoi în categoria investment grade, după ce în 2008 ratingul suveran a fost retrogradat la speculativul BB- (junk).
Ratingul pentru credite în lei pe termen lung a fost ridicat de la BBB- la BBB, în timp ce plafonarea de ţară a fost îmbunătăţită de la BBB la BBB+, iar ratingul pentru credite în monedă străină pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la B la F3.
”Ridicarea ratingului reprezintă progresul înregistrat în recuperarea de sub efectele crizei financiare, evidente prin întoarecerea creşterii produsului intern brut, o performanţă puternică a exporturilor, micşorarea deficitului de cont curent şi reducerea defecitului bugetar”, a motivat Ed Parker, Head of EMEA Sovereigns la Fitch.
Revenirea economiei a luat startul la începutul lui 2011, cu creşterea anuală a PIB de 1,6%, după una dintre cele mai lungi recesiuni din UE, menţionează Fitch, într-un comunicat de presă.
Revenirea se bazează pe creşterea puternică a exporturilor, dar şi scăderea cererii interne a contribuit la corecţia necesară a deficitului de cont curent la 4,2% din PIB în 2010, faţă de 11,6% în 2008.
Totodată, deficitul bugetar este pe o traiectorie descendentă, după măsurile fiscale dureroase care au reprezentat 5% din PIB începând cu 2008.
Agenţia de rating mai consideră că Guvernul României este pe cale să îşi îndeplinească ţinta de deficit de 4,9% din PIB în acest an (conform metodologiei europene ESA), în scădere de la 6,4% din 2010 şi 8,5% în 2009.
Datoria guvernamentală a fost de 30,8% din PIB în 2010 şi rămâne sub media de 35% a ţărilor din categoria BBB.