fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Agendele diferite ale elitelor și cetățenilor europeni pun în pericol viitorul UE

de Victor Bratu 20.6.2017

Liderii UE par a avea numai motive de bucurie: creșterea economică revine, candidații pro-europeni au câștigat în Olanda și Franța, Brexit pare să genereze unitate pe continent. În așa numitul nucleu dur al UE se vorbește chiar de o ”aliniere a astrelor” favorabilă unei adevărate reforme.

Întroși deja cu fața către viitor, decidenții uită că nu există consens asupra modelului de urmat, arată un studiu Chatham House citat de Politico.

În ultimele 6 luni, Chatham House și Kantar Public au derulat o cercetare sociologică pe teme europene, în care au intervievat peste 10.000 de cetățeni și 1.800 de reprezentanți ai elitelor (persoane cu influență din zonele politică, media, afaceri și societate civilă) din 10 state: Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie.

Vestea bună pentru Europa este că atât oamenii simpli cât și elitele sunt de acord asupra câtorva chestiuni:

  • UE ar trebui să fie o uniune în care bunăstarea este redistribuită
  • Germania joacă un rol foarte important în cadrul Uniunii
  • Toți sunt mândri de atașamentul cu care susțin o identitate europeană comună

Cercetarea arată însă și 3 zone majore de contradicție între elite, între elite și simplii cetățeni și între europenii care nu împărtășesc același set de valori.

Chatham House atrage atenția că aceste contradicții, dacă rămân ignorate, au un imens potențial de transformare în linii de fractură în interiorul UE.

Elitele nu se decid cum va arăta UE în viitor

În primul rând, nu există un consens al elitelor în legătură cu calea pe care UE trebuie să o apuce: 37% crede că UE trebuie să dețină puteri sporite, 28% preferă status quo, iar 31% ar prefera ca UE să redea din atribuții statelor membre.

Întrebate despre proiectul Statelor Europene Unite, elitele au din nou opinii divergente: 40% spun da, 47% spun nu.

Analiza Chatham House este simplă: faptul că elitele nu ajung la consens într-o chestiune esențială pentru viitorul UE ridică mari semne de întrebare în legătură cu solidaritatea de care vor da dovadă statele membre în viitor.

Elitele cred că performează, cetățenii îi contrazic

În al doilea rând, există o prăpastie între elite și cetățeni, 48% din această ultimă categorie dorind ca statele membre să recapete puterile cedate către Bruxelles. Categoria majoritară este compusă din votanți de 45 de ani și peste, cu nivel mediu de educație, provenit din zone rurale sau orașe mici.

Acesta este și grupul cel mai ușor de deturnat la urne de candidații populiști.

Neânțelegerile între elitele europene și votantul mediu se extind și asupra altor subiecte, majoritatea acestora agitând apele politicii continentale în prezent.

Spre deosebire de elite, de exemplu, mulți cetățeni spun că nu au simțit un beneficiu direct al integrării.

Dar cel mai îngrijorător pentru liderii de state este faptul că 54% dintre cetățeni simt că țara lor era un loc mai bun în urmă cu 20 de ani.

Pesimismul în rândul cetățenilor se mai reflectă și în faptul că majoritatea acestora- 55%- crede că în următorii 10 ani o altă țară va urma exemplul Marii Britanii și va decide să iasă din UE.

Un alt subiect foarte important de adresat: doar 8% dintre cei chestionați în cele 10 state cred că politicienii sunt interesați să afle opinia poporului.

Iar ruptura devine dramatică atunci când vine vorba de imigrare: elitele cred că această mișcare este un lucru bun, care amplifică viața culturală și nu crește criminalitatea, în vreme ce oamenii simpli percep imigrația ca pe un lucru rău.

Întrebați specific despre imigrația din țările musulmane, 56% dintre europeni spun că aceasta trebuie oprită, doar 32% din elite fiind de aceeași părere.

/

Cercetarea a mai identificat și o a treia contradicție, legată de modelarea politicilor europene.

Apelând la întrebări care reliefează valorile de bază ale repondenților, cercetarea a identificat două  grupe de cetățeni, similare ca pondere dar radical opuse:

  • Există pe de-o parte un grup conservator și autoritarian, care se opune schimbărilor și care pune bază în primul rând pe ordine și pe stabilitate.
  • La polul opus se situează cei liberali, mai toleranți, care privesc mai relaxați schimbările rapide din societate.

Fiecare grup este format din aproximativ 1/5 din electorat, iar valorile fundamental diferitepe care le susțin nu par a putea fi armonizate.

În grupul liberalilor, 73% susțin respectarea cotelor obligatorii de migranți stabile la Bruxelles pentru fiecare stat membru în parte, în vreme ce ”autoritarienii” susțin doar în proporție de 23% această cotă.

Similar, acolo unde 25% dintre liberali consideră că migrația este un lucru rău, 69% dintre conservatori spun același lucru.

Cele mai importante concluzii ale studiului sunt:

  • UE nu se află în fața unei alegeri de tip binar: mai multă sau mai puțină Europă. Pe măsură ce liderii blocului european avansează cu propunerile aceștia ar trebui să ajusteze cadrul de dezbateri, astfel încât acesta să reflecte diversitatea de opinii, dar mai ales să adreseze ”dezacordurile” descrise mai sus.
  • Așa cum a dovedit-o Marea Britanie, eșecul în a identifica și respecta divergențele de opinie produce consecințe majore, în plan politic și social.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.6.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: După alegeri urmează patru ani de ”pace politică”. România are șansa de a deveni un tigru al Europei Centrale și de Est

Vladimir Ionescu

După alegerile parlamentare vor urma patru ani de ”pace politică”, a afirmat sâmbătă premierul Ludovic Orban, adăugând că oportunitățile pe care le are România reprezintă… Mai mult

Europa

Parlamentul European a adoptat poziția sa asupra reformei Politicii Agricole Comune

Vladimir Ionescu

Parlamentul European (PE) a aprobat vineri poziţia sa cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, care cuprinde în special obligaţii de mediu… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban, despre un eventual lockdown: Obiectivul nostru este ca economia să funcționeze în parametrii obișnuiți

Razvan Diaconu

Întrebat dacă ar fi oportună varianta unui lockdown în România, premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul executivului este ca oamenii să ducă o viaţă… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: PNL nu prezintă acum un buget pentru 2021 deoarece ar fi ilegal

Alexandra Pele

Guvernul PNL nu prezintă un draft de buget pentru anul viitor deoarece proximitatea alegerilor parlamentare interzice acest lucru, a explicat, sâmbătă, ministrul Finanțelor Publice, Florin… Mai mult

Europa

UE și SUA – inițiativă comună dedicată problemelor legate de China

Vladimir Ionescu

Statele Unite şi Uniunea Europeană au lansat vineri un canal bilateral dedicat dialogului pe probleme legate de China, informează dpa, citată de Agerpres. Secretarul de… Mai mult

Stiri

Guvernul a atacat la CJUE Pachetul Mobilitate, argumentând că legislația europeană afectează companiile românești

Vladimir Ionescu

Guvernul României a sesizat, în cursul zilei de vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei acţiuni în anularea prevederilor problematice din Pachetul… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen se confruntă cu critici dure în interiorul PPE

Iulian Soare

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen se confruntă cu nemulțumiri din ce în ce mai mari în interiorul propriei familii politice, PPE, ajungând să… Mai mult