fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Agendele diferite ale elitelor și cetățenilor europeni pun în pericol viitorul UE

de Victor Bratu 20.6.2017

Liderii UE par a avea numai motive de bucurie: creșterea economică revine, candidații pro-europeni au câștigat în Olanda și Franța, Brexit pare să genereze unitate pe continent. În așa numitul nucleu dur al UE se vorbește chiar de o ”aliniere a astrelor” favorabilă unei adevărate reforme.

Întroși deja cu fața către viitor, decidenții uită că nu există consens asupra modelului de urmat, arată un studiu Chatham House citat de Politico.

În ultimele 6 luni, Chatham House și Kantar Public au derulat o cercetare sociologică pe teme europene, în care au intervievat peste 10.000 de cetățeni și 1.800 de reprezentanți ai elitelor (persoane cu influență din zonele politică, media, afaceri și societate civilă) din 10 state: Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie.

Vestea bună pentru Europa este că atât oamenii simpli cât și elitele sunt de acord asupra câtorva chestiuni:

  • UE ar trebui să fie o uniune în care bunăstarea este redistribuită
  • Germania joacă un rol foarte important în cadrul Uniunii
  • Toți sunt mândri de atașamentul cu care susțin o identitate europeană comună

Cercetarea arată însă și 3 zone majore de contradicție între elite, între elite și simplii cetățeni și între europenii care nu împărtășesc același set de valori.

Chatham House atrage atenția că aceste contradicții, dacă rămân ignorate, au un imens potențial de transformare în linii de fractură în interiorul UE.

Elitele nu se decid cum va arăta UE în viitor

În primul rând, nu există un consens al elitelor în legătură cu calea pe care UE trebuie să o apuce: 37% crede că UE trebuie să dețină puteri sporite, 28% preferă status quo, iar 31% ar prefera ca UE să redea din atribuții statelor membre.

Întrebate despre proiectul Statelor Europene Unite, elitele au din nou opinii divergente: 40% spun da, 47% spun nu.

Analiza Chatham House este simplă: faptul că elitele nu ajung la consens într-o chestiune esențială pentru viitorul UE ridică mari semne de întrebare în legătură cu solidaritatea de care vor da dovadă statele membre în viitor.

Elitele cred că performează, cetățenii îi contrazic

În al doilea rând, există o prăpastie între elite și cetățeni, 48% din această ultimă categorie dorind ca statele membre să recapete puterile cedate către Bruxelles. Categoria majoritară este compusă din votanți de 45 de ani și peste, cu nivel mediu de educație, provenit din zone rurale sau orașe mici.

Acesta este și grupul cel mai ușor de deturnat la urne de candidații populiști.

Neânțelegerile între elitele europene și votantul mediu se extind și asupra altor subiecte, majoritatea acestora agitând apele politicii continentale în prezent.

Spre deosebire de elite, de exemplu, mulți cetățeni spun că nu au simțit un beneficiu direct al integrării.

Dar cel mai îngrijorător pentru liderii de state este faptul că 54% dintre cetățeni simt că țara lor era un loc mai bun în urmă cu 20 de ani.

Pesimismul în rândul cetățenilor se mai reflectă și în faptul că majoritatea acestora- 55%- crede că în următorii 10 ani o altă țară va urma exemplul Marii Britanii și va decide să iasă din UE.

Un alt subiect foarte important de adresat: doar 8% dintre cei chestionați în cele 10 state cred că politicienii sunt interesați să afle opinia poporului.

Iar ruptura devine dramatică atunci când vine vorba de imigrare: elitele cred că această mișcare este un lucru bun, care amplifică viața culturală și nu crește criminalitatea, în vreme ce oamenii simpli percep imigrația ca pe un lucru rău.

Întrebați specific despre imigrația din țările musulmane, 56% dintre europeni spun că aceasta trebuie oprită, doar 32% din elite fiind de aceeași părere.

/

Cercetarea a mai identificat și o a treia contradicție, legată de modelarea politicilor europene.

Apelând la întrebări care reliefează valorile de bază ale repondenților, cercetarea a identificat două  grupe de cetățeni, similare ca pondere dar radical opuse:

  • Există pe de-o parte un grup conservator și autoritarian, care se opune schimbărilor și care pune bază în primul rând pe ordine și pe stabilitate.
  • La polul opus se situează cei liberali, mai toleranți, care privesc mai relaxați schimbările rapide din societate.

Fiecare grup este format din aproximativ 1/5 din electorat, iar valorile fundamental diferitepe care le susțin nu par a putea fi armonizate.

În grupul liberalilor, 73% susțin respectarea cotelor obligatorii de migranți stabile la Bruxelles pentru fiecare stat membru în parte, în vreme ce ”autoritarienii” susțin doar în proporție de 23% această cotă.

Similar, acolo unde 25% dintre liberali consideră că migrația este un lucru rău, 69% dintre conservatori spun același lucru.

Cele mai importante concluzii ale studiului sunt:

  • UE nu se află în fața unei alegeri de tip binar: mai multă sau mai puțină Europă. Pe măsură ce liderii blocului european avansează cu propunerile aceștia ar trebui să ajusteze cadrul de dezbateri, astfel încât acesta să reflecte diversitatea de opinii, dar mai ales să adreseze ”dezacordurile” descrise mai sus.
  • Așa cum a dovedit-o Marea Britanie, eșecul în a identifica și respecta divergențele de opinie produce consecințe majore, în plan politic și social.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.6.2017

Lăsați un comentariu


Europa

G20: Italia vrea impunerea unor condiții de muncă mai bune pentru terții care lucrează cu multinaționalele

Adrian N Ionescu

Italia va solicita țărilor din Grupul G20 să ceară ca marile mutinaționale să îşi asume responsabilitatea pentru condiţii de muncă oferite de furnizorii lor, ca… Mai mult

Stiri

Cel mai mare consumator de energie și-a redus consumul cu 3,9% – INS

Consumul brut de energie din industrie – cea mai energo-intensivă, industria metalurgică, a fost anul trecut de 55.643,5 TJ (terajoule – un milion de jouli),… Mai mult

Stiri

Video / 7 lucruri despre CRONICI spuse de 7 cititori de top în 3 minute

Redacţia

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini… Mai mult

Stiri

Ajutoare de urgență pentru gospodăriile inundate – procedură simplificată

Vladimir Ionescu

Premierul Florin Cîţu a anunțat duminică, la o videoconferinţă cu prefecţii, că se lucrează la o procedură simplificată de acordare a ajutoarelor de urgență destinate… Mai mult

Stiri

Ilie Bolojan: Instituțiile publice, gândite ca o bază de angajări – am dat afară 60 din 80 și fac exact aceleași lucruri cu 20 de oameni

Vladimir Ionescu

Instituţiile publice au fost gândite “să fie o bază de angajări”, astfel încât au ajuns să fie supraîncărcate cu personal și cu salarii foarte mari,… Mai mult

Stiri

Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate. Au apărut CRONICILE 90 – titlurile și autorii

Redacţia

Nr. 90 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 18 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe… Mai mult

Europa

Peste 300 de cazuri înregistrate la Parchetul European, în primele 2 săptămâni de funcționare

Iulian Soare

Parchetul European a înregistrat peste de 300 de cazuri în primele două săptămâni de funcționare, a declarat procurorul șef al instituției, Laura Codruța Kovesi, într-un… Mai mult