luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2015

Donald-TuskPrincipalul subiect de pe agenda Consiliului European de iarnă, care se va desfășura joi și vineri, va fi setul de măsuri propuse pentru a întări paza la frontiera externă a Uniunii.

Șefii de state și de guverne vor mai discuta însă și condițiile de reformare a UE puse de premierul David Cameron pentru ca Marea Britanie să nu se retragă din Uniunea Europeană.

Până în februarie UE trebuie să răspundă cererilor lui David Cameron.

Migrație


“Scopul nostru este clar: trebuie să recâștigăm controlul asupra frontierelor noastre externe pentru a stopa fluxurile migratoare și a menține spațiul Schengen”, spune Donald Tusk, președintele Consiliului, în invitația adresată participanților.

Joi, Consiliul va purta o primă discuție pe măsurile propuse de Comisia Europeană privind extinderea mandatului Frontex pentru a îmbunătăți gestionarea frontierelor externe ale UE și formarea Agenției de Pază Europeană a Frontierelor și Coastelor.

Această structură va lua locul Frontex și va putea interveni, cu mandat de la Comisia Europeană și aprobat de Consiliu, la granițele oricărui stat, chiar dacă statul respectiv nu a solicitat acest lucru și nu-l consideră necesar.

„Comisia nu este guvernul Uniunii Europene, dar când situația o cere, când sistemul nostru este amenințat, trebuie să ne asumăm responsabilitatea și să pregătim un răspuns colectiv”, a spus miercuri președintele Comisiei Europene Jean – Claude Juncker, referindu-se la ce se va discuta la Consiliul European de iarnă.


Tot pe problema imigrației, Consiliul va aborda și cererea de asistență a Greciei (care a activat mecanismul european de protecție civilă), pentru a vedea care este răspunsul oferit de statele membre.

Donald Tusk asigură în invitația trimisă șefilor de state și guverne că protecția frontierelor noastre externe nu este menită să-i sperie pe cei care fug de războaiele sau persecuțiile din țara lor: „Europa este o comunitate a libertății și le va oferi întotdeauna adăpost celor aflațiîn pericol”, spune pre;edintele Consiliului.

Tot la acest capitol se va prezenta și controlul sistematic la frontiere (la intrare și la ieșire) a cetățenilor europeni.

Problema britanică

În timpul cinei, mai spune Donald Tusk, se va discuta problema din Marea Britanie, a cererilor de reformare înaintate de premierul David Cameron.

Donald Tusk a evaluat deja cererile ș, în punctul său de vedere trimis deja șefilor de stat și de guvern, el spune că punctul cel mai delicat și va necesita o dezbatere politică consistentă la summit, este cel al interzicerii beneficiilor sociale pentru imigranții din UE care au stat și au contribuit mai puțin de patru ani în Marea Britanie.

Mizele discuțiilor de joi sunt atât de mari, spune Donald Tusk în invitație, încât nu poate fi ratată o dezbatere în care să nu se țină cont de tabuuri.

Președintele BCE, prezent vineri la summit

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ziua de vineri va începe cu subiectele economice – Uniunea economică și monetară. „Nu este timp pentru a ne complace în reformarea zonei euro. Trebuie să consolidăm Uniunea Bancară și să îmbunătățim guvernanța economică. Președintele BCE ni se va alătura pentru această dezbatere”, spune spune Donald Tusk în invitație.

După care se va trece din nou la probleme de securitate, despre schimbul de informații în cadrul combaterii terorismului și se vor adopta concluziile în cazul Siria.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: