joi

25 aprilie, 2024

6 martie, 2020

Populiștii iliberali din Europa Centrală și de Sud-Est și-au păstrat poziția ori au câștigat teren în 2019, subminând normele democratice, chiar dacă s-au confruntat cu proteste de masă, scrie Balkan Insight, într-o analiză a ultimului Raport anual „Libertatea în lume”, realizat de Freedom House (FH).

Din Cehia și Polonia până în Muntenegru și Serbia, regimurile populiste au sfidat presiunea civică și au continuat să erodeze principiile democrație liberale, a constatat FH.

În analiza pe țări, raportul notează:


România și-a amendat codul electoral, extinzând accesul la drepturile electorale înaintea votului ei prezidențial. Țara a încheiat anul cu un nou guvern, după ce Partidul Social Democrat, acaparat de corupție și a cărui agendă a pus în pericol statul de drept, a fost înfrânt printr-o moțiune de cenzură parlamentară.

14 ani de declin democratic la nivel global

În 2019, libertatea s-a deteriorat pe plan mondial pentru al 14-lea an consecutiv, observă FH. Cetățenii a 64 de țări au suportat o deteriorare a drepturilor lor politice și a libertăților civile, în timp ce îmbunătățiri s-au înregistrat în numai 37 de state.

FH clasifică țările în trei categorii. Din cele 195 de țări evaluate la nivel mondial, 43% sunt „libere”, 32% sunt „parțial libere” și 25% sunt „non-libere”.


În ultimul deceniu, ponderea țărilor libere a scăzut cu trei puncte procentuale.

„Raportul arată clar, din nou, că democrația e în declin”, a declarat Mike Abramowitz, președintele FH. „Drepturile politice și libertățile civice sunt amenințate în societățile libere și în cele oprimante, deopotrivă. E posibil să fie răsturnată această tendință, dar vor fi necesare eforturi concertate ale guvernelor, presiune din partea populației și parteneriat din partea comunității de afaceri.”

Mișcările civice pro-democrație n-au prea avut succes în a opri atacurile contra instituțiilor independente, a constatat raportul.

„Dacă mișcările de protest din toate regiunile au demonstrat existența unei largi cereri populare pentru o mai bună guvernare, ele nu au răsturnat încă tendința generală de declin al libertății”, a declarat FH într-un comunicat.

Ungaria, singura țară din UE cu statut „parțial liberă”

Freedom House nu a modificat în 2019 nici unul din rating-urile acordate statelor din Europa Centrală, deși a constatat atacuri contra instituțiilor independente din partea unor lideri și partide de factură populist-iliberală.

Cehia, Polonia și Slovacia drept „libere”. Ungaria e singura din UE cuprinsă în actegoria „parțial liberă”, din cauza regresului democratic al regimului iliberal al premierului Viktor Orban.

Europa Centrală și Balcanii – Mișcările civice prodemocrație nu au prea reușit să stopeze atacurile împotriva instituțiilor independente

Cehia este oferit exemplul celor mai mari proteste de stradă de după Revoluția de Catifea, declanșate de decizia premierului Andrej Babis din 2019 de a-l înlocui pe ministrul justiției cu un apropiat al său. Decizia a provocat „ngrijorări că a încercat astfel să blocheze acuzații penale privind suspiciunea că ar fi fraudat fonduri UE, afirmă raportul.

Polonia – alegerile generale din octombrie au „expus negru pe alb măsura în care partidul Lege și Justiție (PiS), de la guvernare, a capturat politic presa de stat, ale cărei emisiuni finanțate de contribuabili au echivalat înaintea votului cu propaganda politică”.

Deși a pierdut controlul camerei superioare a parlamentului, Senatul, PiS și-a „sporit la finalul anului eforturile de a epura justiția”.

În Muntenegru și Serbia, jurnaliști independenți, personaje din opoziție și alții percepuți drept inamici ai guvernului s-au confruntat continuu cu hărțuirea și intimidarea, iar uneori au fost victime ale unor violențe fizice.

Bulgaria, Croația, Grecia, România și Slovenia au rămas „libere” în 2019.

Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia sunt toate „parțial libere”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: