sâmbătă

25 mai, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

8 martie, 2015

4gIncepand din 2014, operatorii telecom au unda verde in a investi in cele mai noi tehnologii deoarece in aprilie 2014 au intrat în vigoare licenţele de utilizare a spectrului câștigate de operatorii Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz, pentru voce mobila si internet in banda larga. Licentele vor fi valabile până in aprilie 2029.

Aceste licente le permit operatorilor extinderea acoperirii cu servicii de tip 4G, o tehnologie care le va permite utilizatorilor sa foloseasca o largime de banda mai mare la orele de varf. Acest lucru se traduce printr-un transfer de date la viteze mai rapide sau chiar cateva transferuri de date simultan.

De asemenea, aceasta tehnologie va permite o experienta mai lina a serviciilor. Utilizatorii vor putea sa treaca de la apel de voce la apel video sau sa transfere fisiere in timpul apelului fara ca apelul sa se intrerupa.


Extinderea tehnologiei 4G pe scara larga va deschide usa unei suite de aplicatii si servicii care pot creste gradul de satisfactie a utilizatorului si ii pot usura viata.

Acestea includ: internet mobil, telefonie pe IP, jocuri video online, televiziune 3D, video-conferinte, machine-to-machine, cloud computing si nu in ultimul rand, transfer de bani sau plata cu telefonul mobil, care inca nu au devenit realitate in Romania deoarece inca nu exista ecosistemul care sa permita acest lucru.

In 2013, Romania inca avea una din cele mai joase rate de acoperire 4G, insa de atunci lucrurile s-au schimbat. La acea vreme, Romania era la coada casamentului, fiind urmata doar de Croatia, Slovacia, Cehia. Insa noile statistici, care inca nu au aparut pe piata inca, vor arata o imagine mult mai optimista a gradului de acoperire.

Pe primele zece locuri in aceasta clasificare erau Suedia, Portugalia, Olanda, Finlanda, Estonia, Germania, Luxemburg, Danemarca, Franta si Slovenia.
In ceea ce priveste operatorii de telecom, cresterea gradului de acoperire 4G este o prioritate.


De exemplu, daca la sfarsitul anului trecut cand Orange asigura 89 la suta acoperire a populației urbane si 62 la suta acoperire totală, in prezent acoperirea populației urbane este de 92 la suta și acoperirea populație totală de 63.63 la suta.

Orange a investit in modernizarea rețelei și si-a extins acoperirea 3G, 4G și 4G+. Anul trecut Orange a lansat servicii 4G la metrou precum si servicii 4G+ in sase orase romanesti.

Anul trecut, veniturile Orange in Romania au ajuns la EUR 909 milioane. Veniturile totale au înregistrat o scădere cu 2,7 la suta faţă de 2013, din cauza impactului tarifelor de interconectare.
Eliminând acest impact, creșterea veniturilor din 2014 față de cele înregistrate în anul anterior este de 4,2 la suta, conform datelor publicate de operator.

La finalul 2014, Orange avea 10,531,000 de clienți, cu o creștere de 95,000 comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Compania a inceput de asemenea un program de modernizare a retelei ca parte a strategiei de dezvoltare si acest program va fi implementat pana in 2016. Planul includea la sfarsitul anului trecut si dezvoltarea retelei in peste 200 de localitati izolate care nu erau deservite de nici un operator si cresterea acoperirii 4G.

Vodafone Romania a comunicat spre sfarsitul anului trecut ca ofera acoperire cu tehnologia 4G pentru 81 la suta din populatia urbana a Romaniei in timp ce rata de acoperire a intregii populatii este de 45 la suta.

La sfarsitul primei jumatati a lui 2014, Vodafone a anuntat ca a extins reteaua 4G la un total de 19 orase, dupa ce a adaugat acoperire in orase ca Baia Mare, Botoşani, Buzău, Brăila, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu şi Târgu Mureş.

Peste investitiile regulate pe care le face pe baza anuala, Vodafone Romania a anuntat anul trecut ca va investi doar in retea si magazine peste EUR 55 de milioane in urmatorii doi ani.
Vodafone avea 8,604,569 de clienti la sfarsitul lui 2014, dintre care 8,016,023 erau utilizatori ai serviciilor mobile, in crestere cu 97,130 de noi clienti, fata de trimestrul precedent, conform celor mai recente date comunicate de operator.

Veniturile din servicii au atins EUR 166.9 milioane, scazand cu 5,8 la suta pe baza organica in al treilea trimestru al anului fiscal 2014-2015, incheiat la finalul 2014, fata de acelasi trimestru al anului anterior, ca urmare a reducerii semnificative a tarifelor de terminare, cu 69 la suta.

Fara impactul scaderii tarifelor de terminare, veniturile din servicii ale Vodafone Romania au crescut cu 8.8 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe baza organica, conform datelor publicate de operator.
Telekom Romania a depus de asemenea eforturi pentru de a-si dezvolta reteaua 4G. Catre sfarsitul anului trecut, operatorul acoperea 50 la suta din populatia urbana si 27 la suta din intreaga populatie a Romaniei cu servicii 4G.

In Bucuresti, reteaua 4G a operatorului acoperea 98 la suta la acea data iar in statiuni turistice importante ca Brasov sau Poiana Brasov, acoperirea era de 97.65 la suta si respectiv 100 la suta. Vitezele de transfer erau de 150 Mbps pentru download si 50 Mbps pentru upload. Pentru zonele care inca nu au acoperire 4G, operatorul ofera acoperire 3G la viteze de 43.2 Mbps in 269 orase si peste 5,056 localitati.

Chiar daca are activata o licenta in frecventa de 900 Mhz, ceea ce ar permite furnizarea de servicii 4G, oficialii RCS&RDS au anuntat pe piata anul trecut ca deocamdata compania se va concentra pe a asigura o acoperire optima in reteaua 3G deoarece aceasta inca ofera viteze optime pentru clientii sai.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: