vineri

29 martie, 2024

10 ianuarie, 2021

Este cel mai presant puzzle științific din lume, dar experții avertizează că nu ar putea exista niciodată răspunsuri concludente cu privire la sursa coronavirusului, după un efort de investigație marcat de la început de dezordine, secretul chinezesc și ranchiuna internațională, scrie AFP, potrivit France24.

11 ianuarie marchează aniversarea confirmării primului deces cauzat de COVID-19, un bărbat în vârstă de 61 de ani, care frecventa piaţa din Wuhan. Aproape două milioane de morți mai târziu, pandemia este scăpată de sub control în toată lumea, lăsând zeci de milioane bolnavi, o economie globală pulverizată și recriminări care zboară între națiuni.

Cu toate acestea, China cotinuă să reprime încercările independente de a descoperi originile virusului și de a răspunde la întrebarea centrală – cum s-a transmis de la animale la oameni.


Experţii sunt de acord că epidemia a izbucnit într-o piaţă din orașul Wuhan, din centrul Chinei, unde se vând animale sălbatice drept hrană. Patogenul, se crede, provine de o specie încă deindetificată de lilieci.

Dar urmele se opresc acolo, existând indicii care sugerează că originile sale predatează epidemiei din Wuhan.

Stabilirea sursei este vitală pentru dezamorsarea timpurie a focarelor viitoare, spun virologii de vârf, prin focalizarea deciziilor cu privire la carantinarea persoanelor afectate şi limitarea interacţiunilor dintre oameni şi animalele purtătoare.

„Dacă putem identifica motivele pentru care acestea (virusurile, n,r,) continuă să apară, putem reduce acei factori care stau la baza acestora”, a spus Peter Daszak, președintele Alianței EcoHealth, un ONG global axat pe prevenirea bolilor infecțioase.

Îndoieli cu privire la piața din Wuhan


China a fost felicitată pe plan internaţional pentru modul în care a gestionat criza sanitară, respectiv pentru faptul că a anunţat apariţia ei şi a făcut publică secvența de gene a virusului în timp util, spre deosebire de modul în care a gestionat epidemia de SARS din 2002-2003, când a încercat să muşamalizeze situaţia.

Dar au existat, de asemenea, secrete și povești schimbătoare. Autoritățile din Wuhan au încercat inițial să ascundă focarul și ulterior au petrecut săptămâni prețioase negând transmiterea de la om la om.

La început, oficialii chinezi au declarat categoric că focarul a început la piața de fructe de mare Huanan din Wuhan.

Dar anchetele epidemiologice din ianuarie 2020 au arătat că multe dintre primele cazuri nu aveau legături cunoscute cu piața acum închisă. Povestea Chinei s-a schimbat din nou în martie anul trecut, când epidemiologul-şef Gao Fu a declarat că piața nu este sursa, ci o „victimă”, un loc în care agentul patogen a fost doar amplificat.

Ancheta chinezilor nu a dezvăluit alte informaţii relevante, iar Beijingul a menţinut la distanţă experţii străini. O misiune a OMS nu a fost primită recent. Sâmbătă, un înalt oficial chinez din domeniul sănătății a declarat că țara este acum „pregătită” pentru echipa de 10 persoane și a deschis ușa unei vizite la Wuhan.Cu toate acestea, „perioada este determinat”, a declarat reporterilor viceministrul Comisiei Naționale de Sănătate, Zeng Yixin.

Oamenii de ştiinţă nu îşi pun speranţa că vor găsi prea multe, un an mai târziu, timp în care autorităţile ar fi putut distruge dovezi cruciale, pe fondul haosului generat de izbucnirea pandemiei.

„Fiecare focar se desfăşoară de aceeaşi manieră. Este haotic și disfuncțional”, a spus Daszak. „Nu au făcut o treabă grozavă în ancheta animalelor de la început”, a adăugat el.

Motivele care determină China să păstreze în continuare secrete sunt neclare, dar Partidul Comunist aflat la guvernare are un istoric de suprimarea informațiilor dăunătoare din punct de vedere politic.

Denunțătorii și „reporterii cetățeni” care au împărtășit detalii despre primele săptămâni ale epidemiei au fost reduşi la tăcere sau închişi.

Beijingul ar putea dori să ascundă anumite greşeli în ceea ce priveşte investigaţiile iniţiale pentru a nu fi făcut de ruşine sau criticat pe scena globală, crede Daniel Lucey, un epidemiolog al Universității Georgetown, care urmărește îndeaproape focarele globale. Este posibil ca piața din Wuhan să nu fi fost focarul, a adăugat Lucey.

El susţine că virusul se răspândea deja rapid în Wuhan înainte decembrie 2019, indicând că acesta era în circulație mai devreme decât se crede. Asta pentru că poate dura luni sau chiar ani până când un virus să dezvolte mutațiile necesare pentru a deveni extrem de contagios în rândul oamenilor. Teoria originii pieței „pur și simplu nu este plauzibilă”, a spus Lucey.

„A apărut în mod natural și trebuia să fi fost cu multe luni mai devreme, poate un an, poate mai mult de un an”, susţine expertul.

Sporind îndoielile, China a declarat în decembrie că numărul cazurilor de coronavirus care circulau în Wuhan ar fi putut fi de 10 ori mai mare la începutul epidemiei decât au relevat cifrele oficiale de atunci.

Urmele sunt acum tot mai reci, cred experţii, care se tem că nu am putea afla niciodată de unde a apărut acest virus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: