fbpx

Chestiunea

Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult

12.01.2021

Europa

McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult

12.01.2021

La obiect

România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult

12.01.2021

Chestiunea

Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult

11.01.2021

AFP: Încă nu se cunoaște originea COVID-19 nici la un an de la primul deces. Cheia e în China

de Vladimir Ionescu , 10.1.2021

Este cel mai presant puzzle științific din lume, dar experții avertizează că nu ar putea exista niciodată răspunsuri concludente cu privire la sursa coronavirusului, după un efort de investigație marcat de la început de dezordine, secretul chinezesc și ranchiuna internațională, scrie AFP, potrivit France24.

11 ianuarie marchează aniversarea confirmării primului deces cauzat de COVID-19, un bărbat în vârstă de 61 de ani, care frecventa piaţa din Wuhan. Aproape două milioane de morți mai târziu, pandemia este scăpată de sub control în toată lumea, lăsând zeci de milioane bolnavi, o economie globală pulverizată și recriminări care zboară între națiuni.

Cu toate acestea, China cotinuă să reprime încercările independente de a descoperi originile virusului și de a răspunde la întrebarea centrală – cum s-a transmis de la animale la oameni.

Experţii sunt de acord că epidemia a izbucnit într-o piaţă din orașul Wuhan, din centrul Chinei, unde se vând animale sălbatice drept hrană. Patogenul, se crede, provine de o specie încă deindetificată de lilieci.

Dar urmele se opresc acolo, existând indicii care sugerează că originile sale predatează epidemiei din Wuhan.

Stabilirea sursei este vitală pentru dezamorsarea timpurie a focarelor viitoare, spun virologii de vârf, prin focalizarea deciziilor cu privire la carantinarea persoanelor afectate şi limitarea interacţiunilor dintre oameni şi animalele purtătoare.

“Dacă putem identifica motivele pentru care acestea (virusurile, n,r,) continuă să apară, putem reduce acei factori care stau la baza acestora”, a spus Peter Daszak, președintele Alianței EcoHealth, un ONG global axat pe prevenirea bolilor infecțioase.

Îndoieli cu privire la piața din Wuhan

China a fost felicitată pe plan internaţional pentru modul în care a gestionat criza sanitară, respectiv pentru faptul că a anunţat apariţia ei şi a făcut publică secvența de gene a virusului în timp util, spre deosebire de modul în care a gestionat epidemia de SARS din 2002-2003, când a încercat să muşamalizeze situaţia.

Dar au existat, de asemenea, secrete și povești schimbătoare. Autoritățile din Wuhan au încercat inițial să ascundă focarul și ulterior au petrecut săptămâni prețioase negând transmiterea de la om la om.

La început, oficialii chinezi au declarat categoric că focarul a început la piața de fructe de mare Huanan din Wuhan.

Dar anchetele epidemiologice din ianuarie 2020 au arătat că multe dintre primele cazuri nu aveau legături cunoscute cu piața acum închisă. Povestea Chinei s-a schimbat din nou în martie anul trecut, când epidemiologul-şef Gao Fu a declarat că piața nu este sursa, ci o “victimă”, un loc în care agentul patogen a fost doar amplificat.

Ancheta chinezilor nu a dezvăluit alte informaţii relevante, iar Beijingul a menţinut la distanţă experţii străini. O misiune a OMS nu a fost primită recent. Sâmbătă, un înalt oficial chinez din domeniul sănătății a declarat că țara este acum “pregătită” pentru echipa de 10 persoane și a deschis ușa unei vizite la Wuhan.Cu toate acestea, “perioada este determinat”, a declarat reporterilor viceministrul Comisiei Naționale de Sănătate, Zeng Yixin.

Oamenii de ştiinţă nu îşi pun speranţa că vor găsi prea multe, un an mai târziu, timp în care autorităţile ar fi putut distruge dovezi cruciale, pe fondul haosului generat de izbucnirea pandemiei.

“Fiecare focar se desfăşoară de aceeaşi manieră. Este haotic și disfuncțional”, a spus Daszak. “Nu au făcut o treabă grozavă în ancheta animalelor de la început”, a adăugat el.

Motivele care determină China să păstreze în continuare secrete sunt neclare, dar Partidul Comunist aflat la guvernare are un istoric de suprimarea informațiilor dăunătoare din punct de vedere politic.

Denunțătorii și “reporterii cetățeni” care au împărtășit detalii despre primele săptămâni ale epidemiei au fost reduşi la tăcere sau închişi.

Beijingul ar putea dori să ascundă anumite greşeli în ceea ce priveşte investigaţiile iniţiale pentru a nu fi făcut de ruşine sau criticat pe scena globală, crede Daniel Lucey, un epidemiolog al Universității Georgetown, care urmărește îndeaproape focarele globale. Este posibil ca piața din Wuhan să nu fi fost focarul, a adăugat Lucey.

El susţine că virusul se răspândea deja rapid în Wuhan înainte decembrie 2019, indicând că acesta era în circulație mai devreme decât se crede. Asta pentru că poate dura luni sau chiar ani până când un virus să dezvolte mutațiile necesare pentru a deveni extrem de contagios în rândul oamenilor. Teoria originii pieței “pur și simplu nu este plauzibilă”, a spus Lucey.

“A apărut în mod natural și trebuia să fi fost cu multe luni mai devreme, poate un an, poate mai mult de un an”, susţine expertul.

Sporind îndoielile, China a declarat în decembrie că numărul cazurilor de coronavirus care circulau în Wuhan ar fi putut fi de 10 ori mai mare la începutul epidemiei decât au relevat cifrele oficiale de atunci.

Urmele sunt acum tot mai reci, cred experţii, care se tem că nu am putea afla niciodată de unde a apărut acest virus.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.1.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Siegfried Mureşan: Bugetul de stat va primi 4 miliarde euro, prefinanțare proiecte în Planul de reziliență

Redacţia

România ar putea avea în decursul lunii aprilie acordul Comisiei Europene pe Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit de autoritățile de la București în… Mai mult

Stiri

Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a III-a de vaccinare, dacă vom avea dozele necesare – premierul Florin Cîțu

Vladimir Ionescu

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că România are asigurat un stoc sigur de 2,4 milioane de doze vaccin până la sfârșitul lunii martie, ceea… Mai mult

Stiri

România și ridicarea MCV: Memorandum pentru calendarul adoptării măsurilor necesare

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat miercuri un calendar pentru bifarea măsurilor necesare ridicării Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV), a anunțat vicepremierul Dan Barna. Memorandul prevede sfârșitul… Mai mult

Stiri

ANRE: Se va aplica tariful cel mai mic de electricitate pentru consumatorii care n-au ales o ofertă concurențială

Adrian N Ionescu

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat, miercuri, că a aprobat varianta aplicării tarifului celui mai mic al furnizorului de electricitate, pentru consumatorii… Mai mult

Stiri

VIDEO Daniel Anghel: SAF-T va eficientiza inspecțiile fiscale

Redacţia

Introducerea SAF-T (fișierul standard de raportare pentru taxe) ar putea genera o creştere consistentă a veniturilor colectate de ANAF la buget şi la reducerea GAP-ului… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Călugăreanu: Se modifică structura organizatorică a ANAF și a Ministerului Finanțelor

Redacţia

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, declară că instituția pe care o conduce are anul acesta 3 direcții majore de acțiune: continuarea parteneriatului cu contribuabilii, soluții digitale… Mai mult

Stiri

VIDEO Ionuț Dumitru: Povara dobânzilor la datoria publică începe să apese

Redacţia

”Știm cu toții că avem o problemă bugetară foarte serioasă: avem un deficit bugetar care a crescut foarte mult în ultimii ani. Din păcate, rădăcinile… Mai mult