3 iulie, 2017

Băncile și celelalte instituții financiare din Marea Britanie vor cheltui circa 15 miliarde de euro pentru relocarea afacerilor cu expunere în UE „fără UK” (UE27), pentru a asigura continuitatea operațiunilor după  un Brexit dur, potrivit unui studiu al AFME (Asociaţia pentru Pieţele Financiare din Europa), Boston Consulting Group (BCG) și Clifford Chance, publicat luni.

De asemenea, rentabilitatea băncilor va avea de suferit, de pe urma costurilor.

Costul restructurării (operațiilor europene ale băncilor din Marea Britanie) se poate ridica la 15 miliarde de euro, în funcție de acoperirea geografică a operațiunilor și de tipul clienților, costuri care s-ar într-o perioadă de 3-5 ani, ceea ce va reduce rentabilitatea capitalului propriu al băncilor cu 0,5 până la 0,8% puncte procentuale, avertizează raportul AFME .


Costurile adiţionale ar putea fi suportate de clienţii europeni, iar raportul AFME remarcă faptul că firmele europene (corporații și IMM-uri deopotrivă) nu sunt pregătite să suporte schimbările eferente Brexitului.

Autorităţile europene se aşteaptă ca aproximativ 40 de mari grupuri bancare internaţionale să-şi mute subsidiarele sau filialele de la Londra în zona euro, pentru a putea beneficia de „pașaportul european”.

În joc sunt active agregate de arpoximativ 1.280 miliarde de euro (credite, valori mobiliare și derivative), adică 68% din afacerile financiare care vizează clienții din Uniunea Europeană fără cei din Mara Britanie (UE27).

Băncile vor avea nevoie de capital suplimentar de circa 20 de miliarde de euro, potrivit raportului citat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: