Un număr de 60 de state, printre care și România, le solicită talibanilor, printr-o declaraţie comună, să mențină deschise aeroporturile și punctele de trecere a frontierei și să le permită cetăţenilor străini și afgani să părăsească Afganistanul.
Aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei sunt în continuare deschise, informează luni Agerpres, care citează Departamentul de Stat al SUA.
Talibanii au intrat duminică în capitala Afganistanului, Kabul, după o ofensivă militară fulgerătoare.
Executivul american şi Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie și alte state precizează în declarație că „cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.
Forţele talibane au susţinut duminică o conferinţă de presă la palatul prezidenţial din Kabul după ce au preluat controlul asupra capitalei afgane.
Înconjuraţi de persoane înarmate, liderii grupului s-au adresat jurnaliştilor în imensul complex extrem de securizat din centrul Kabulului în care se află reşedinţa oficială a preşedintelui, biroul consilierului pentru securitate naţională şi alte autorităţi.
Imaginile difuzate de postul Al Jazeera au apărut la doar câteva ore după ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară. Acesta a spus că a decis să plece pentru a împiedica o baie de sânge.
Reuters informează că preşedintele Ashraf Ghani, soţia sa, şeful său de cabinet şi consilierul pentru securitate naţională au părăsit ţara cu destinaţia Taşkent (Uzbekistan). Informaţiile au fost furnizate de o gardă personală de corp a preşedintelui afgan.
Au apărut inclusiv incidente de securitate la sau în apropierea aeroportului, dar forțele americane nu au fost vizate și nici nu au tras asupra cuiva, a precizat oficialul american citat de CNN.
BBC a publicat un video de aproape jumătate de minut în care se văd sute de afgani care încearcă cu disperare să se urce într-un avion. Câteva zeci sunt efectiv agățați unii de alții pe scara avionului, în timp ce mulți alții privesc neputincioși de pe pistă.
Armata americană supraveghează controlul traficului aerian în teren, care este în continuare gestionat de controlorii de trafic aerian afgani.
Armata americană va avea capacitatea maximă de a evacua aproximativ 5.000 de persoane pe zi de pe aeroportul internațional din Kabul, dar în prezent nu este atinsă această capacitate, a precizat un oficial american.
Statele Unite le-au explicat clar talibanilor la negocierile de la Doha care sunt planurile și au avertizat că orice încercare de a trage asupra forțelor americane va întâmpina un răspuns dur, a precizat acesta.