19 august, 2021

Un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții și a reușit evacuarea unui cetățean român pe această cale, a comunicat, joi, Ministerul Afacerilor Externe. Ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO, transmite MAE.

Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții de miercuri pe aeroportul internațional din Kabul. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.


La bordul aeronavei a fost preluat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul. Aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță. Românul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi adus în România, după finalizarea misiunii aeronavei române.

Aeronava românească așteaptă în Pakistan ca ceilalți români să ajungă în aeroportul din Kabul

Aeronava Forțelor Aeriene Române, anunță MAE, va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

MAE asigură că autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului românilor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul.

De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România.


În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, ei vor fi preluați pentru a fi evacuati cu aeronava militară românească.

Potrivit MAE, condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă.

Accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex, transmite Ministerul de Externe.

De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor. Ei sunt în diferite zone din Kabul și nu pot să ajungă la/în aeroport, fiind vorba despre o situație generalizată. Sunt avioane ale unor state UE, așa cum este de exemplu Olanda, care s-au întors goale miercuri în statele din care au plecat, pentru că cetățenii lor nu se aflau încă la aeroport.

Câți români sunt în Afganistan, câți vor să revină acasă

Potrivit anunțului de joi al MAE, la momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români.

Dintre aceștia, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan”, a comunicat MAE.

La începutul săptămânii, luni, premierul Cîțu anunța că în Afganistan sunt 35 de români, cu precizarea importantă: ”Nu sunt din cadrul ambasadei, sunt de la ONU și din mediul privat”.

Cifra a fost actualizată marți: de duminică și până marți dimineață încă 8 cetățeni români și-au făcut semnalată prezența în Afganistan, în paralel 16 reușind să părăsească țara cu avioane ale statelor aliate.

Cum și când a decis România să repatrieze românii din Afganistan

Pe fondul retragerii trupelor aliate din Afganistan, retragere începută în luna iulie, asaltul taliban care avea să culmineze cu cucerirea capitalei a debutat în primele zile ale lunii august.

  • Pe data de 13 august, MAE anunță într-un comunicat că ”a reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan”, îndeamnând cetăţenii români ”să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în Afganistan”.
  • Intrarea talibanilor în Kabul a început sâmbătă, 14 august, iar de duminică, 15 august, americanii au preluat controlul aeroportului din Kabul și conduc operațiunile de evacuare.
  • Pe data de 16 august, luni, premierul Cîțu anunța: ”În acest moment,  mai sunt 35 de cetățeni români în Afganistan și i-am propus domnului președinte să trimite un avion să îi aducem acasă.”
  • Tot pe 16 august, spre seară, Administrația Prezidențială emite un comunicat în care se anunță că președintele Iohannis a dispus “implicarea de urgență” a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea cetățenilor români din Afganistan.
  • Pe data de 17 august, MAE anunță dimineața că se fac demersuri pentru a plecarea unei aeronave militare spre Kabul. ”Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor”, anunța MAE. Spre seară, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, anunța la televizor că s-au obținut autorizațiile de survol din partea a 12 state.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: