sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2019

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Buică (foto), a anunţat miercuri că, potrivit hotărârii de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Alegătorii din Diaspora trebuie însă să se preînregistreze pentru a participa la scrutinul anticipat.

„Ca importanţă pentru acest moment avem hotărârea de guvern prin care s-a stabilit data alegerilor 10 noiembrie, pentru străinătate este 8-9 şi 10 aşa cum spune legea, fie că este vorba pentru secţia de votare din cadrul misiunilor diplomatice, fie că e vorba de secţiile de votare organizate în afara secţiilor de votare.


În ţară avem ziua de 10 noiembrie ca zi a primului tur de scrutin, programul clasic 7:00-21:00, iar în turul al doilea, la fel 24 noiembrie, şi în străinătate 22-23-24. Vom crea un grup de lucru la nivelul AEP în care se vor crea mesajele, toate instrumentele de comunicare, astfel încât să ştim că tot ceea ce comunică MAE, Ministerul Românilor de Pretutindeni, misiunile diplomatice şi AEP sunt acceptate şi sunt comunicate în aceeaşi manieră.

Trebuie să promovăm cât mai mult aceste noutăţi şi la procesul electoral din 10 noiembrie, respectiv 24 să vină cât mai mulţi cetăţeni la vot şi să îşi exprime prin cea mai importantă variantă în străinătate votul prin corespondenţă cât mai mulţi cetăţeni dreptul de vot”, a afirmat Constantin Buică, înr-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul AEP.

El a adăugat că Autoritatea a primit deja solicitări de înfiinţare de secţii votare în străinătate de la misiunile diplomatice.

„Am primit deja, şi primim în continuare, inclusiv astăzi, solicitări de înfiinţare de secţii de votare în străinătate de la misiunile diplomatice. Pe această cale le comunicăm şi le solicităm misiunilor diplomatice să pună la dispoziţie şi să îmi faciliteze o întâlnire cu şefii misiunilor diplomatice, cel puţin în statele acolo unde au votat cel puţin 1.000 de cetăţeni, astfel încât să conştientizăm că în cadrul legii care a fost promulgată ieri şi care va apărea în Monitorul Oficial baza trebuie să fie preînregistrarea pentru a crea secţii de votare”, a completat preşedintele AEP.


Constantin Buică a mai spus că la alegerile prezidenţiale 2019 alegătorii pot semna pentru susținerea mai multor candidați.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Începând de la momentul publicării hotărârii de guvern se puteau strânge semnături pentru susţinerea candidaţilor în competiţia electorală din 10 noiembrie. În vechea lege prevedea că este interzis să semnezi lista de susţinători a mai multor candidaţi, iar acum cadrul lega permite ca un cetăţean să susţină mai mulţi candidaţi, această prevedere intervenind în anul 2015 când la locale un cetăţean cu drept de vot putea susţine mai mulţi candidaţi, la fel în trecut avea interzis, la parlamentare în acelaşi mod şi la europarlamentare în acelaşi mod în acest an s-a putut semna pe listele de susţinători de către un cetăţean cu drept de vot pentru mai mulţi competitori”, a explicat președintele AEP.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale 2019 este extins la trei zile. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondenţă şi votul electronic.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: