16 ianuarie, 2017

Parlamentul a votat luni componența noii Comisii pentru Contolul SRI, a cărei președinție a fost preluată de Adrian Țuțuianu (PSD).

Constituirea Comisiei pentru Controlul SIE s-a amânat, PSD și PNL negociază în continuare cui să revină conducerea acestei comisii. Oficial, amânarea se datorează unui viciu de procedură.

Parlamentarii PMP s-au retras de la ședința de plen a Parlamentului pe motiv că acest partid nu are niciun reprezentant în Comisiile de control al SRI și SIE.


Plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului au aprobat, luni, următoarea componență a comisiei de control a SRI:

  • PSD: Adrian Ţuţuianu, Horia Nasra, Doina Fedorovici, Radu Babuş
  • PNL: Cezar Preda, Cristian Chirteş
  • ALDE: Ioan Cupşa
  • USR: Manuel Costescu
  • UDMR: Verestoy Attila

Președinția comisiei a fost preluată de Adrian Țuțuianu, senator PSD de Dâmbovița, fost președinte CJ Dâmbovița. Țuțuianu este conferențiar la Universitatea Valahia din Târgoviște, doctor în drept la Universitatea București și a mai fost senator PSD în mandatul 2008-2012.

Ioan Cupșa (ALDE) este vicepreședinte, iar Verestoy Attila secretar.

PSD a deținut președinția comisiei și în precedenta legislatură, funcție exercitată de Gorgian Pop.

Constituirea Comisiei SIE se amână


Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, în ședința de luni, propunerea deputatului Eugen Nicolicea privind amânarea discuțiilor privind constituirea Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe (SIE) și scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi.

Oficial, amânarea se datorează unui viciu procedural: ”Vă rog să amânăm, adică să scoatem de pe ordinea de zi discutarea despre Comisia pentru revoluționari și Comisia SIE pentru o dată ulterioară, după consultarea tuturor liderilor grupurilor, existând următoarea situație: din Comisia SIE trebuie să facă parte trei deputați și doi senatori, dar toată lumea a propus numai de la Camera Deputaților și acest lucru ne face imposibil să votăm, iar la Comisia pentru revoluționari s-a propus discutarea ei împreună cu celelalte comisii, rămânând practic să ne pronunțăm doar asupra Comisiei de control a SRI”, a declarat Eugen Nicolicea, de la tribuna Parlamentului.

Solicitarea acestuia a fost aprobată de plenul reunit, cu 294 de voturi ”pentru” și 88 ”împotrivă”.

În realitate, PSD și PNL continuă negocierile pentru șefia Comisiei SIE. Înțelegerile inițiale au stabilit că PSD va prelua președinția Comisiei SRI, iar PNL pe cea de la Comisia SIE, dar duminică PSD s-a răzgândit și

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: