marți

16 aprilie, 2024

20 februarie, 2019

Adrian Tănase, directorul general al BVB

OUG 114 („ordonanța lăcomiei”) are efecte negative asupra evaluării corecte a  companiilor de către investitorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit  lui Adrian Tănase, directorul general al BVB.

OUG 114 a făcut ca investitorilor să le fie „foarte greu să cuantifice riscul de reglementare, iar acest lucru se traduce printr-o reticenţă a investitorilor de a mai plăti preţul corect pentru companiile listate”, a declarat Adrian Tănase, la  ceremonia de inaugurare a anului bursier 2019.

Astfel este distorsionată buna funcționare a pieței și este blocată dezvoltarea Bursei.


Reticența  investitorilor „duce mai departe la a avea o bursă care nu îşi evaluează corect companiile listate. În momentul în care avem o bursă care nu evaluează corect, cât mai aproape de valoare reală, companiile listate, acea bursă nu are perspective foarte, foarte bune de a se dezvolta”, a spus Adrian Tănase.

„Pentru a spera la o bursă mult mai mare şi mai lichidă, trebuie să construim o bursă eficientă, care să evalueze corect acele business-uri şi care să fie atractivă pentru companiile deja listate şi pentru cele care vor să se listeze. De aceea sperăm noi la Bursa de Valori Bucureşti să atingem cât mai repede acest punct de stabilitate a reglementărilor, ca să putem vorbi la anul despre un an 2019 mai bun decât 2018, cu certitudine”, a explicat directorul general al Bursei.

„Investitorii nu primesc deloc bine aceste surprize ce vin pe partea de reglementare. Surprizele sunt negative pentru investitori”, a atras atenția directorul instituției despre care economiștii spun că este oglinda economiei.

„Anul 2018 fost un an nebun, dar cu certitudine au fost și evenimente pozitive pentru bursă”,  a spus  Adrian Tănase, citat de Agerpres.


Printre evenimentele pozitive, acesta a menţionat creşterea lichidităţii pieţei secundare cu 5%.

În 2018 s-a listat prima companie „care îşi are originea în ţara vecină şi prietenă” ( Purcari Wineries,  din Republica Moldova),  iar această listare a demonstrat că bursa poate fi o soluţie nu numai pentru companiile româneşti, ci şi pentru cele din regiune, din ţări care nu beneficiază de pieţe de capital dezvoltate.

De asemenea, echipa BVB şi echipa de la Depozitarul Central „au muncit intens” pentru propunerea către acţionarii bursei, care s-a materializat anul acesta, în ianuarie, privind înfiinţarea Contrapărţii Centrale locale.

Contrapartea Centrală este instituția vitală pentru decontarea și compensarea tranzacțiilor cu instrumente derivate.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: