Adrian Severin a fost condamnat marți la trei ani și trei luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a acceptat, în calitate de europarlamentar, promisiunea a 100.000 de euro pe an pentru a susține în comisii amendamente în interesul unor companii.
Sentința nu este definitivă.
Trei parlamentari europeni – Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser – au acceptat „să-și vândă serviciile” unor jurnaliști ai ziarului „The Sunday Times” care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby.
Adrian Severin urma să primească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente în interesul unor companii.
El a fost trimis în judecată, de către DNA, în 2013. Adrian Severin declara atunci: „Repet că avem de a face cu o înscenare pusă la cale de persoane care au acţionat ca agenţi provocatori şi cu o motivaţie politică. Cauza pentru care, din câte se pare, DNA nu a reuşit să deosebească aparenţa creată cu rea credinţă de realitate rămâne a fi stabilită. În continuare îmi voi desfăşura activitatea în exercitarea mandatului meu, participând în paralel la procesul judiciar, în încercarea de a face lumină în această cauză. Nu vreau să speculez asupra deznodământului acestui proces. Ştiu că am un deşert de traversat. Sunt convins însă că istoria mă va absolvi”, spunea Adrian Severin.
În urma anchetei jurnalistice, ceilalți doi europarlamentari au plecat din Legislativul european. Severin a fost exclus din grupul european al Socialiștilor și Democraților, după care el a demisionat din PSD, la presiunile colegilor din S&D.
Adrian Severin a refuzat, însă, să demisioneze și din Parlamentul European, rămânând eurodeputat neafiliat.
Separat, europarlamentarul Severin mai este cercetat și într-un dosar disjuns, referitor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Acuzațiile:
- În perioada decembrie 2010 – martie 2011, inculpatul Severin Adrian, în calitate de membru al Parlamentului European, a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
Potrivit procurorilor, Severin a promis și că va vota împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin. - La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.
- În contextul discuțiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European.
- Inculpatul urma să-i determine pe aceștia să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă.
- În vederea încasării sumei 12 000 euro, Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane, mai spun procurorii.