duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 aprilie, 2020

Guvernul va adopta, miercuri, o nouă ordonanță militară în care se va dispune deschiderea obligatorie a piețelor agroalimentare, potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Adrian Oros (foto), citat de Agerpres.

„O parte din pieţe au fost închise, şi de aceea am făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile publice locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să-şi vândă produsele, mai ales produsele de sezon, şi că, respectând nişte măsuri impuse de nişte autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului, în aceste pieţe agroalimentare se poate face comerţ civilizat. Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului”, a afirmat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a menţionat că există tot mai multe stocuri de produse alimentare la producători şi la procesatori, pe fondul scăderii cumpărăturilor făcute de populaţie şi pe fondul închiderii sistemului HoReCa.


Pe de altă parte România s-a alăturat solicitărilor altor state membre UE „ca anul acesta subvenţiile să le acordăm mai devreme. Noi am dori din septembrie. Vom avea cu siguranţă acceptul Comisiei, pentru că sunt mai multe ţări membre care au cerut acest lucru”, a spus Adrian Oros.

Oficialul român a precizat că depunerea cererilor pentru plata subvenţiilor din acest an se va putea face până la 15 iunie, pentru că s-a obţinut din partea Comisiei Europene acceptul pentru prelungirea termenului de depunere cu o lună.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Comisia a aprobat imediat acest termen. Noi am suspendat două săptămâni depunerea cererilor la APIA, iar de luni, de când am preluat depunerea cererilor, toată procedura se face online, în aşa fel încât fermierul nu mai trebuie să treacă nici pe la primărie să îşi procure adeverinţa, nici să se prezinte la centrul APIA pentru a-şi completa cererea. Totul se face online, iar acolo unde sunt probleme, telefonic, acestea se pot rezolva, astfel încât toate cererile pentru subvenţiile de anul acesta să fie depuse până în 15 iunie”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Plata subvenţiilor aferente anului 2019, care a început în luna octombrie a anului trecut, ar fi fost realizată în proporţie de 99,5%, potrivit sursei citate.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: