miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2021

Adrian Oros (stânga) n-a nimerit #echipacâștigătoare

Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa că îşi depune demisia din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Oficial, el demisionează din cauza faptului că „pentru premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi”.

Anunțul demisiei apare înainte de prima reuniune a Biroului Executiv PNL de după Congres, unde noul președinte PNL Florin Cîțu urma să discute soluții de ieșire din criza guvernamentală și componența noului executiv, din care ar urma să fie îndepărtați toți apropiații lui Ludovic Orban.

Adrian Oros a fost singurul ministru al Guvernului Cîțu care a participat, în calitate de susţinător, la lansarea candidaturii lui Ludovic Orban pentru şefia Partidului Naţional Liberal.


„Azi îmi voi depune demisia din funcţia de Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru Premierul Florin Cîţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi, ca atare:

1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuţia bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.

2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deşi în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conţinea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigaţii, desecare/drenaj şi sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Reţeaua de depozitare, procesare şi distribuţie a produselor româneşti, alt proiect care nu a mai avut loc în PNRR”, a scris marţi, pe Facebook, Adrian Oros.

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat că nu există suficientă determinare, pentru „eradicarea activităţii samsarilor, a vânătorilor de subvenţii şi a pieţei negre”, care afectează fermierii corecţi. „Astfel, orice subvenţie, orice formă de sprijin devine ineficientă”, a arătat el.


„Am avut onoarea şi norocul să cunosc oameni deosebiţi, profesionişti, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ.
M-am bucurat să pot promova pe pagina mea şi a ministerului, pe toţi cei întâlniţi în deplasările prin ţară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes. Am vrut să arăt că şi în România #SePoate!”, a mai scris ministrul Agriculturii pe pagina de socializare.

Referitor la ”proiectul complex pentru gestionarea apei în agricultură (…) care nu a mai avut loc în PNRR”, menționat de Adrian Oros în lista nemulțumirilor sale, trebuie precizat că vinovat pentru scoaterea acestuia din lista proiectelor finanțate cu bani europeni este chiar Ministerul Agriculturii.

Comisia Europeană a condiționat aprobarea de prezentarea unui studiu al impactului pe care sistemul de irigații propus îl va genera asupra surselor naturale de apă, studiu care nu a convins Comisia Europeană.

În acest moment, premierul Florin Cîțu trebuie să găsească înlocuitori pentru 7 ministere, între care 6 – Economie, Transporturi, Fonduri Europene, Sănătate, Justiție și Cercetare – rămase fără titulari după ieșirea USR PLUS de la guvernare.

Demisiile miniștrilor USR PLUS au fost trimise la Cotroceni pe 8 septembrie, președintele Iohannis numind interimari pe post în aceeași zi.

Guvernul poate funcționa 45 de zile sub interimat.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: