17 august, 2012

Contractele bilaterale au cauzat Hidroelectrica pagube de 1,1 miliarde de euro în șase ani, însă pe lângă ”băieții deștepți” din energie, și cheltuileile companiei au condus la intrarea în insolvență, a susținut, vineri, administratorul judiciar, Remus Borza, însă raportat la veniturile producătorului energetic fondul de salarii ajunge la circa 11%.

”Probabil mulţi se aşteptau ca acordurile cu aşa zişii băieţi deştepţi să fie cauzele exclusive ale insolvenţei. Îmi pare rău să-i dezamăgesc, mai sunt alte opt cauze” , a declarat, într-o conferinţă de presă, Borza, care administrează judiciar Hidroelectrica părin firma sa, Euro Insol.

Cauzele invocate de administratirul judiciar:

  • Contractele bilaterale din energie, care, între timp, au fost denunțate de administrator
  • achiziţia de energie de la terţi, la care a fost obligată Hiroelectrica pentru a onora contractele bilaterale
  • managementul deficitar
  • investiţiile neperformante
  • seceta prelungită
  • costurile cu apa uzinată
  • contractul colectiv de muncă, în care se prevăd salarii mari pentru angajați

Șofer cu salariu brut de peste 2.000 de euro

Administratorul judiciar a reclamat faptul că la Hidroelectrica salariul mediu brut este de 1.643 euro, angajații beneficiind de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care ajung la 59% din totalul veniturilor.


Potrivit raportului de evaluare prezentat de Borza, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe salariat, iar diferenţa de 59% este reprezentată de sporuri şi indemnizaţii.

”Contractul colectiv de muncă are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei şi încurajează nemunca. (…)Este atipic, n-am mai auzit nicăieri în lumea asta. Mai mult de jumătate dăm pe altceva decât pe muncă”, a susținut Borza.

Contractul colectiv a fost încheiat în 2005 şi expiră în 2014.

Potrivit administratorului judiciar, cele 70 de beneficii, prime jubiliare și indemnizaţii au o pondere de peste 300% faţă de salariul de bază.


El a dat ca exemple o primă de vacanță de 3.000 de lei, 2.100 milioane lei cheltuieli cu deplasarea personalului la serviciu, inclusiv pentru deplasări în interes personal cu familia.

Alte exemple date de Borza sunt diurne pentru delegaţii de 1.300 de lei, 1.800 de lei sporuri de fidelitate şi prime jubiliare, 3.100 lei prime de vechime.

Alte sporuri acordate salariaţilor Hidroelectrica:

  • Spor pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepoţilor
  • Pentru formare profesională
  • zilele libere plătite pntru studii
  • ore suplimentare plătite cu 200% din salariul de bază
  • Spor pentru fidelitatea neîntreruptă faţă de companie.

În cazul disponibilizărilor, potrivit contractului colectiv de muncă, un salariat concediat primește 48 salarii compensatorii, iar un angajat care se pensionează ia o primă de 12 salarii.

Un alt exemplu dat de administratorul judiciar este al unui şofer de la Hidroelectrica ce a avut un salariu brut în luna iunie de 9.900 lei (peste 2.100 de euro).

Șoferii de Hidroelectrica pornesc de la un salariu de încadrare brut de 2.700 de lei (circa 1.900 de lei net).

Pentru anul 2012, Hidroelectrica are în buget cheltuieli de personal de 461,5 milioane lei, din care 339,3 milioane de lei reprezintă salariile, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli aprobat de Guvernul Ungureanu în aprilie.

Astfel, totalul cheltuielilor de personal înseamnă doar 18,3% din veniturile companiei, iar fondul de salarii ajung la numai 11,06% din veniturile Hidroelectrica.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: