Administratorii speciali ce pregătesc privatizarea firmelor de stat, desființați
joi

28 octombrie, 2021

Administratorii speciali pentru pregătirea de privatizare a companiile de stat, desființați. Ministrul Economiei: Sunt simple sinecuri

24 august, 2021

Ministerul Economiei va desființa, prin Ordonanţă de Urgenţă, administratorii speciali care ar trebui să pregătească pentru privatizare companiile de stat, a anunţat marţi Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.
După 20 de ani, aceste companii nu sunt nici privatizate, nici privatizabile, dar administratorii speciali au beneficiat de sinecuri ce ajung și la 19.000 de lei pe lună, explică ministrul.

De asemenea, spune ministrul, Uniunea Europeană a solicitat în repetate rânduri abrogarea acestui regim „special”, avertizând România că este în risc de infringement.

„La Ministerul Economiei reforma companii lor de stat continuă. Astăzi punem pe circuitul de avizare o Ordonanţă de Urgenţă prin care desfiinţăm sinecurile administratorilor „speciali” pentru privatizare din companiile de stat. Ce sunt administratorii „speciali”? O găselniţă a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid. Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitate, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic. Din 2002 aceşti aşa-zis administratori tot pregătesc privatizări şi se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat”, a scris Claudiu Năsui.


Administratorii speciali au fost creaţi prin Legea nr. 137 din martie 2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.

După 20 de ani, aceste companii nu sunt privatizate şi nici privatizabile, explică ministrul Economiei, dar cât timp cât compania nu este privatizată administratorul special poate câştiga un salariu de până la 19.000 lei pe lună.

Claudiu Năsui atrage atenția că acești administratori au totuși privilegii inaccesibile antreprenorilor obișnuiți, inclusiv de a suspenda executarea silită de către ANAF:

Din companiile „noastre” au făcut companiile „lor” şi le-au transformat în găuri negre prin care au sifonat bani două decenii întregi. Cum fac asta? Păi atâta timp cât compania nu este privatizată, administratorul special ia un salariu frumos, în unele cazuri de până la 19.000 lei pe lună. An de an, guvernare de guvernare.


Şi dacă vă întrebaţi de unde au bani aceste găuri negre care sunt în pragul falimentului, răspunsul e simplu: de la buget, adică de la contribuabili. Companiile s-au îndatorat în neştire sub administrarea „specială”, apoi datoriile au fost şterse periodic.

Regimul administrării „speciale” prevede chiar şi suspendarea executărilor silite ale ANAF. Un privilegiu la care orice antreprenor normal, poprit de fisc până şi pentru câţiva lei, nu poate nici să viseze.

Ministrul Economiei a avertizat, totodată, că România riscă infringement dacă nu abrogă regimul administratorilor speciali.

Uniunea Europeană a solicitat în repetate rânduri abrogarea acestui regim „special”, avertizând România că este în risc de infringement din cauza acestei teme, „dar statul implementează mult mai repede directivele europene când e vorba de birocraţie şi povară suplimentară pe economie, niciodată când înseamnă să renunţe la bani şi privilegii pentru cadrele de partid”, mai spune ministrul.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dacă vrem să avem cu adevărat industrii sănătoase în România, trebuie să oprim toate aceste sinecuri şi privilegii „speciale”, concluzionează Claudiu Năsui.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr