8 martie, 2019

Construcția bugetară pe 2019 se bazează pe venituri a căror evoluție depinde de o serie de indicatori macroeconomici supraevaluați, în vreme ce cheltuielile sunt subdimensionate și ar putea să nu asigure necesarul de finanțare pentru plata tuturor pensiilor, a avertizat, vineri, Cosmin Marinescu, consilierul președintelui Klaus Iohannis pe probleme economice.

El a adăugat că bugetele locale vor avea de asemenea de suferit, în condițiile în care fondurile la dispoziția primăriilor nu vor acoperi nevoile administrațiilor.

”Banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor. Cheltuielile sunt subestimate cu circa 1,4 miliarde de lei. Solicităm să se clarifice aceste aspecte și să existe asigurarea că sumele pentru pensii vor fi incluse integral”, a declarat Cosmin Marinescu.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Bugetul și vitamina ”D” de la Diversiune”)


El a atras atenția că veniturile pe care se bazează executivul au la bază un cadru macroeconomic excesiv de optimist, existând riscul ca acesta să nu se materializeze, în special având în vedere că prognozele nu au luat în calcul impactul OUG 114.

Prognozele sunt anterioare OUG 114 care afectează sectoare esențiale pentru România. Pot urma prognoze mult mai scăzute. Un scenariu macrobugetar nerealist înseamnă venituri pe hârtie, care nu vor fi corelate în realitate”, a explicat consilierul președintelui.

Din calculele sale, veniturile bugetare ar fi supraevaluate cu circa 10 miliarde de lei, în condițiile în care execuția de anul trecut, la capitolul venituri fiscale, spre exemplu, s-a dovedit a fi cu trei miliarde de lei sub nivelul programat inițial.

Veniturile fiscale sunt bazate excesiv pe promisiuni. Veniturile din TVA sunt proiectate cu o creștere de 17%, anul trecut a fost 11% procent obținut speculativ. În 2018 încasările din TVA au fost sub nivelul programat”, susține Marinescu.


Consilierul a mai punctat faptul că deviația deficitului față de obiectivul pe termen mediu pare să se permanentizeze, situație de natură să atragă riscuri.

”Mărimea deficitului arată că ajustarea față de 2018 este inexistentă. Bugetul actual prevede ajustări abia din 2021, arată că Guvernul își tot amână angajamentele asumate”, spune el.

Bugetele locale trebuie să găsească 2,5 miliarde de lei din surse proprii

Consilierul președintelui Iohannis avertizează că modificările aduse sistemului de finanțare a protecției sociale vor dezechilibra bugetele locale, primăriile fiind nevoite să suporte o serie de cheltuieli suplimentare.

”După ce a stabilit că primesc 60% din cotele defalcate din impozitul pe venit, recurge apoi la asta, parcă nevrând ca primarii să rămână cu mai mulți bani la finalul anului”, a spus Marinescu.

Din calculele sale, sumele din TVA de echilibrare pe 2019 cresc cu doar 4 miliarde de lei, la 11 miliarde de lei.

”Ca atare, bugetele locale trebuie să suporte diferența dintre 6,5 miliarde de lei cheltuielile cu transferul asistenței sociale și 4 miliarde de lei TVA de echilibrare. Găselnița înseamnă o notă de plată de 2,5 miliarde de lei din fonduri proprii”, spune consilierul, adăugând că numeroase primării s-ar putea confrunta cu bugete insuficiente.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că va retrimite Parlamentului proiectul de buget pe 2019. Anunțul a venit la câteva ore după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea bugetului de stat este constituțională, dar a decis că Parlamentul trebuie să reia procedura de aprobare a legii plafoanelor bugetare, lege care se adoptă ”la pachet” cu legea bugetului.

“Voi retrimite Parlamentului pentru corectură şi îmbunătăţire Legea bugetului pe anul 2019. Mesajul este simplu: faceţi un buget sănătos pentru România! Parlamentul are ocazia, dar în primul rând responsabilitatea să facă rapid corecţiile necesare, astfel încât bugetul chiar să fie unul pentru dezvoltarea României”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: