13 martie, 2021

Până la apariția unui pașaport de vaccinare anti-Covid, românii pot folosi, inclusiv în străinătate, adeverința de imunizare eliberată după administrarea celor două doze, a declarat secretarul de stat din MAI Raed Arafat.

La nivel european, Comisia a pregătit propunerea de document pentru dovedirea imunizării, dar va lăsa statelor decizia privind vaccinurilor recunoscute la intrarea pe teritoriul unei țări.

„Adeverința de vaccinare cu data e valabilă și atunci când urci în avion și o arăți și în altă țară, ei o văd și o recunosc. Ea este și în limba engleză, e un cod QR care permite verificarea și faptul că demonstrezi că ești vaccinat este verificabil. Cei care încearcă să falsifice trebuie să știe că acest cod QR poate să demonstreze că ai falsificat-o și e mai greu să falsifici pentru că cine citește vede datele în codul respectiv”, a declarat Red Arafat, vineri seara, la Digi24.


La nivelul Uniunii Europene se discută introducerea unui pașaport digital cu specificații comune, dar încă nu s-a ajuns la o decizie. Statele membre cu o contribuție importantă a turismului în PIB au demarat pe cont propriu emiterea și folosirea paașapoartelor.

Spania și Grecia deschid în luna mai sezonul turistic, iar străinii care prezintă un pașaport de vaccinare, un act medical ce atestă că au trecut de curând prin boală sau un test Covid-19 negativ efectuat cu cel mult 72 de ore în urmă pot intra pe teritoriul lor fără a sta în carantină.

Discuțiile la nivelul UE se poartă și pe posibila discriminare a persoanelor nevaccinate, în cazul introducerii unor asemenea documente ce ar permite accesul la o serie de activități persoanelor imunizate.

„Trebuie evitată discriminarea, dacă ești vaccinat te lăsam să te duci, dacă nu ești vaccinat nu te lăsam să te duci. Dar sunt deja țări care au zis că dacă vii și ești vaccinat sau ai avut boala și ai anticorpi înseamnă că nu mai intri în carantină, sunt țări care vor să facă asta.


Dacă ești vaccinat cu ambele doze și au trecut minimum 10 zile sau ai fost bolnav și nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri în caratină. Acest lucru poate fi aplicat la turism, între țări mai ales. Sunt state care discută deja acest lucru și cred că îl vor aplica.

Dacă ai fost vaccinat, nu mai intri în carantină, pentru că știu că deja ai fost imunizat și scade șansa de răspândire și de a infecta pe alții”, a mai spus Raed Arafat, la Digi24.

Proiectul Comisiei

Viitoarele certificate de vaccinare anti-Covid emise în Uniunea Europeană „trebuie să prevină discriminarea” celor care nu sunt vaccinaţi şi de asemenea să includă informaţii cu privire la testare şi vindecare, conform proiectului la care Reuters, preluată de Agerpres, a avut acces înaintea publicării sale, săptămâna viitoare.

Conform acestui proiect, rămâne la latitudinea celor 27 de state membre să decidă dacă pot fi ridicate restricţiile de călătorie numai pentru cei vaccinaţi cu seruri autorizate pentru blocul comunitar în ansamblu de Agenţia europeană pentru medicamente (EMA) sau şi pentru cei care au fost vaccinaţi cu seruri autorizate în mod unilateral de unele din statele membre.

Statele membre Ungaria şi Slovacia au cumpărat deja vaccinul rus Sputnik, deşi acesta nu a fost autorizat de EMA.

Comisia Europeană ar urma să facă publică săptămâna viitoare propunerea finală privind certificatele verzi digitale, în contextul în care statele din sudul blocului, dependente în mare măsură de turism, speră ca astfel să poată relansa acest sector în sezonul estival din anul în curs.

Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Lituania se opun instituirii unui aşa-numit „paşaport de vaccinare” la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a transmis, săptămâna trecută, că statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să stabilească utilitatea potenţialului certificat medical digital european. „Noi pregătim un document la scară europeană, care va include date foarte obiective. Dar statele membre vor decide care va fi utilizarea precisă a documentului”, a explicat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Promovarea Stilului de Viaţă European, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană a dat asigurări în ianuarie că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune. Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă introducerea aşa-numitelor „paşapoarte de vaccinare”.

Nu este clar dacă vaccinarea va opri răspândirea coronavirusului şi nici cât durează imunitatea. În plus, nu este clar cât timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de Covid-19 şi dacă ar trebui să primească vreun certificat. De asemenea, unele persoane au contraindicaţii privind vaccinarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: