marți

16 aprilie, 2024

6 octombrie, 2015

SchengenPremierul Victor Ponta a declarat că țara noastră a cerut scoaterea de pe agenda Consiliului JAI de săptămâna aceasta a punctului privind intrarea României în Schengen, deoarece nu există șanse pentru obținerea unui vot în unanimitate, mai multe state, printre care și Olanda, împotrivindu-se acestei aderări.

Anunțul a fost făcut de premier luni, în cadrul întâlnirii săptămânale din Parlament numită “Ora premierului”.

Decizia a fost luată după consultarea cu președintele Klaus Iohannis, a explicat premierul Victor Ponta :


„Bineînțeles (n.r. – am informații sigure că România nu va intra în Schengen). Bulgaria întâi și România după aceea, după consultarea pe care am avut-o și cu președintele Iohannis, am cerut din nou amânarea, reuniunea JAI cred că este săptămâna aceasta, am cerut amânarea, scoaterea de pe ordinea de zi, pentru că știam foarte clar.

Știți că la intrarea în Schengen nu mai e ca la refugiați, nu mai e cu vot majoritar, e cu vot unanim și știam sigur cine va vota contra. Și dacă votezi contra practic se respinge. Ori asta e realitatea, ce rost are să vorbim despre altceva și nu este o realitate care are legătură cu situația internă din România. Am văzut tot felul de trăzniți care vorbesc că nu am intrat din cauza lui Ponta. Păi ce, eu merg la Consiliul European? Merge domnul Iohannis, nu cred că nu am intrat din cauza domnului Iohannis”, a explicat prim-ministrul, citat de Agerpres.

Una dintre țările care vor vota cu certitudine împotriva aderării României la Schengen este Olanda, potrivit informațiilor deținute de Victor Ponta, țară care s-a împotrivit mereu, considerând că România mai are multe de făcut în privința combaterii corupției.

În conformitate cu articolul 4, alineatul 2 din Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, decizia Consiliului vizând aderarea României la spaţiul Schengen se adoptă cu unanimitate, similar deciziilor anterioare privind extinderea spaţiului Schengen cu noi state membre.

Dosarul Schengen nu figura pe ordinea de zi


Extinderea ariei Schengen nu figura pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 – 9 octombrie, au anunțat reprezantanți ai președinției luxemburgheze citați de postul de radio național din Bulgaria.

Singurele subiecte care se vor discuta săptămâna aceasta vor fi cele legate de criza refugiaților și întărirea frontierelor.

Potrivit unor surse bulgare, la una dintre ultimele întâlniri ale ambasadorilor din statele membre a fost clar că nu se  va ajunge la consens pe aderarea României și Bulgariei la Schengen, astfel încât s-a decis amânarea acestei discuții.

Cele două state sperau ca la acest Consiliu JAI să obțină intrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene.

Premierul: votul împotriva cotelor a fost o greșeală

Victor Ponta a recunoscut luni seara, la B1 Tv, că votul împotriva cotelor obligatorii a fost o greșeală politică și își asumă parte din responsabilitatea acestei erori.

”Eu am spus astăzi foarte clar că eu cred că acel episod (Consiliul JAI din 22 septembrie – n. red.) a trecut și că am învățat că în Europa nu trebuie să fii neaparat cu Ungaria împotriva celorlați, ci trebuie să înțelegi ce poți să câștigi și când nu are rost”, a spus Victor Ponta.

Întrebat unde e greșeala și cine a greșit, premierul a replicat: ”Mi-o asum și eu alături de președinte. Eu n-am venit să dau vina pe cineva. Președintele, eu, ministrul de Interne, am fost mai mulți acolo, am discutat”.

România a fost unul dintre cele patru state care au votat împotriva cotelor obligatorii la Consiliul JAI din 22 septembrie, alături de Cehia, Slovacia și Ungaria.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta s-au pronunțat mereu împotriva acestor cote, iar mai mulți oficiali, inclusiv prim-ministrul, au sugerat condiționarea acestora de acceptarea României în Schengen.

După ședința CSAT din septembrie în care s-a votat respingerea cotelor obligatorii de refugiați dar s-a discutat și dosarul Schengen, șeful diplomației românești, Bogdan Aurescu, declara : “Aderarea României la spațiul Schengen, mai ales în aceste condiții în care spațiul Schengen este supus unor presiuni din punct de vedere securitar, al migrației ar întări securitatea spațiului Schengen, ar aduce o contribuție de fond în întărirea frontierelor europene. Avem nu doar drepturi, cât și obligații, solidaritatea europeană trebuie să funcționeze în dublu sens. Nu este vorba de o condiționare, dar (…) aderarea la Schengen a României (…) nu ar face altceva decât să întărească acest spațiu și securitatea spațiului european în ansamblul său”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: