joi

28 martie, 2024

17 septembrie, 2021

Pandemia a generat noi tematici de interes pe piața muncii, precum sănătatea mintală și starea de bine a angajaților, explică Adelina Dabu, public policy & international affairs senior adviser în cadrul Confederației patronale Concordia. Vă prezentăm cele mai importante declarații ale sale din cadrul conferinței CursDeGuvernare ”Sănătatea – sursă de competitivitate: Investiția în sistemul sanitar și aportul vieții sănătoase la economie” (14.09.2021).

Odată cu munca de acasă au existat temeri legate de scăderea productivității, dar ele nu s-au confirmat. Productivitatea din serviciile pentru economie a rămas neschimbată ori chiar s-a îmbunătățit, dar costurile în raport cu bunăstarea angajaților nu sunt cunoscute încă. Aceasta este o temă nouă și anagjatorii au început să-și îndrepte atenția la sănătatea mintală a angajaților și la starea lor de bine generală și la reziliență.


Dacă ne vom confrunta cu alte noi pandemii, trebuie să fim pregătiți, astfel încât să nu se ajungă la o criză majoră în ceea ce privește forța de muncă, a mai declarat Adelina Dabu.

„Cred că ar trebui să avem discuții mai consistente despre ceea ce înseamnă sănătatea mintală și noile tipuri de afecțiuni ce apar odată cu sedentarismul și în contextul în care, poate, munca de acasă este cu program prelungit”, a mai explicat aceasta.

O statistică recentă a Eurostat arăta că doar 1% din români raportează depresia, ceea ce pare subevaluat și duce cu gândul la faptul că oamenii fie nu știu despre ce este vorba, fie nu sunt suficient de deschiși și se tem că nu e în regulă din punct de vedere social să o raporteze.

Oamenii sunt mai puțin sănătoși în România, la nivel general, iar vârsta până la care oamenii sunt considerați productivi este mai redusă decât în restul Europei, ceea ce înseamnă că spre finalul vieții ei devin sunt mai puțin productivi și că se vor cheltui și mai mulți bani cu ei, pentru sănătatea lor.


Privind la potențialul pe care l-ar avea persoanele care au atins deja vârsta de pensionare, se observă că ele pot reprezenta o altă resursă pentru piața forței de muncă, într-o manieră flexibilă, cu mai puține ore, pe joburi care se pliază pe lucrurile știu să le fac. Aceasta se întâmplă însă doar dacă aceste persoane sunt sănătoase.

Patronatele și sindicatele ar putea juca un rol important în prevenirea unor boli, într-o schemă elaborată și prin asumarea unui rol mai mare în educația de acest tip.

 

Urmăriți conferința integrală:

 

***

Partener principal:

MSD

Parteneri:

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Raiffeisen Bank

Parteneri de comunicare:

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: