joi

25 aprilie, 2024

1 martie, 2020

Sectorul manufacturier din China a înregistrat cel mai abrupt declin din istorie în februarie, reiese din primele date oficiale publicate de la izbucnirea epidemiei de coronavirus, confirmând temerile analiștilor cu privire la impactul acesteia asupra economiei, notează publicația South China Morning Post.

Indexul managerilor de achiziții din sectorul manufacturier (PMI) a căzut la 35,7 puncte în februarie, față de 50 de puncte în ianuarie, potrivit datelor publicate de institutul chinez de statistică. Nivelul de 50 de puncte reprezintă pragul dintre recesiune și creștere.

Analiștii sondați de Bloomberg anticipau o scădere a PMI la 45 de puncte în februarie. În noiembrie 2008, la începutul crizei economice și financiare, indicatorul a fost de 38,8 puncte.


”Economia (chineză, n.r.) înregistrează o contracție uriașă în februarie. Punctul critic a fost atins. Următorul pas este monitorizarea duratei”, a comentat economistul Ren Zeping, de la institutul de cercetare Evergrande.

Pentru zona de servicii și construcții, indexul PMI a scăzut de la 54,1 puncte în ianuarie la 29,6 puncte în februarie, un minim istoric. Sondajele Bloomberg indicau o scădere către 50,5 puncte.

Ritmul de creștere economică al Chinei este așteptat să scadă semnificativ în primul trimestru din acest an, pe fondul răspândirii epidemiei de coronavirus și a măsurilor impuse de autoritățile de la Beijing pentru combaterea sa.

Asta în condițiile în care prognoza anterioară de creștere economică din T1, de 6% din PIB, era cea mai redusă din ultimele trei decenii, în principal din cauza tensiunilor comerciale cu SUA.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: