vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2020

Valoarea activelor totale aflate în administrarea fondurilor de pensii private a crescut cu 6,31%, la 30 iunie față de sfârșitului anului trecut, și a ajuns la 68,57 miliarde de lei, depășind pragul de 14 miliarde de euro în echivalent.

Creșterea a avut loc în ciuda tensiunilor induse de criza coronavirus, și ca urmare a revenirii cotațiilor bursiere.

Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost de 6,39% la sfârșitul lunii iunie 2020, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Valoarea medie a unui cont din Pilonul 2 a crescut cu 5%.


Fondurile de pensii administrate privat cu contribuție obligatorie (Pilonul 2) au ajuns la o valoare totală a activelor nete de 65,94 miliarde de lei (13,62 mld. euro), la 30 iunie, înregistrând un ritm anual de creștere de 19,59%.

Cei 7,56 milioane de participanți (+ 1,25% față de sfârșitul anului 2019) au fiecare în  cont 8.859 lei în medie, în creștere cu 5,05% față de decembrie 2019.

În intervalul ianuarie – iunie 2020, au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți în sumă de 71,25 milioane de lei pentru 5.188 participanți și beneficiari.

Pilonul 3, încă la început


Activele nete ale fondurilor de pensii cu contribuție facultativă (Pilonul 3) sunt mult mai mici, de numai 2,6 miliarde de lei 0,54 mld. euro. Aderarea fiind opțională, depinde inevitabil de cultura financiară deficitară din România.

Sporul anual al activelor nete ale Pilonului 3 de 14,53% este, totuși, comparabil cu cel al Pilonului 2.

La sfârșitul lunii iunie 2020, erau înregistrați în sistemul pensiilor facultative 517.057 de participanți, cu 3,18% mai mulți față de finele anului trecut.

Participanții la Pilonul 3 aveau în medie în cont  5.513 lei, la sfârșitul primului semestru al anului,cu 1,70% mai mare față de decembrie 2019.

În intervalul ianuarie – iunie 2020, au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți însumând 35,29 milioane lei pentru 3.775 participanți și beneficiari.

Revenirea din iunie : rentabilități de până la 4,4%

ASF explică creșterile cu revenirea piețelor financiare, spre finalul primului semestru al anului 2020, care a influențat și evoluția ratelor de rentabilitate.

În iunie 2020, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii din Pilonul 2 a fost de 4,39%, în timp ce fondurile de pensii facultative cu risc mediu au înregistrat o rată de 3,83%, iar cele cu risc ridicat au atins 3,48%, „ceea ce reprezintă o performanță bună, în condițiile volatilității piețelor de capital generate de pandemia COVID -19”, spune raportul ASF.

„Atingerea acestui nivel al rentabilității s-a datorat unui reglaj fin al ponderilor instrumentelor financiare, reglaj realizat într-un mediu investițional foarte volatil, precum cel din perioada martie – iunie”, a explicat Dan Armeanu, vicepreședintele ASF.

Ponderea cea mai mare în structura portofoliilor fondurilor de pensii private la 30 iunie era deținută de titlurile de stat, cu 65,52%, fiind urmată de acțiuni, cu 19,36% și de depozite bancare, cu 3,94%. Obligațiunile corporative au reprezentat 5,32%, în timp de titlurile de participare au reprezentat 3,01%.

„În contextul ajustării economice semnificative cauzate de pandemia COVID-19, fondurile de pensii private și-au menținut expunerea pe economia reală și s-au dovedit a fi un partener solid pe termen lung, fără a neglija nevoile economiei pe termen scurt. Valoarea ridicată a activelor asigură o reziliență mai bună a fondurilor de pensii private la șocuri și permite o alocare echilibrată pe un orizont mai lung de timp”, mai spune Dan Armeanu.

ASF nu uită să repete că „fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung și toate investițiile acestora sunt efectuate luându-se în considerare orizontul de investiții pe termen lung corespondent cu perioada de contributivitate de 30-40 de ani din sistemul de pensii administrate private”.

 

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: