sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2017

sibex-1Acționarii SIBEX – Sibiu Stock Exchange au hotărât, luni, să-şi transfere acţiunile pe piaţa administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unui raport al bursei din Sibiu.

Acțiunile companiei bursiere SIBEX se tranzacţionează acum pe piaţa de acţiuni pe care o administrează ea însăşi și pe care a înființat-o, în ambiția de a concura BVB, ca urmare a eșuării proiectului de fuziune de acum 11 ani.

Bursa din Sibiu a fost cea mai mare bursă de instrumente derivate din România și această linie de afaceri i-a adus o glorie devenită istorie odată cu criza din 2008.


Totodată, acţionarii au decis din nou, acum cu unanimitate de voturi, fuziunea SIBEX prin absorbţie cu BVB.

decizie similară a mai fost luată acum 12 ani. Procesul de fuziune s-a oprit apoi, din cauză că unora dintre acţionari nu le-a convenit raportul de schimb între acţiunile celor două companii, care administrează pieţe reglementate de capital.

fuziune târzie

Fuziunea dintre BVB și SIBEX a devenit, între timp, un demers care nu mai face decât să corecteze o situație inadecvată cu dezvoltarea insuficientă a pieței deschise de capital din România, potrivit analiștilor specializați.

Două burse mici, dar una mai mică decât cealaltă, se vor uni astfel încât pieţele pe care le administrează să aibă şanse de a face faţă tendinţei de acaparare de către bursele mari.


Înainte de criza din 2008, marile câștiguri oferite de bursă atrăseseră zeci de mii de investitori mici, care creaseră un curent de opinie favorabil culturii investiționale.

Aderarea României la NATO și UE atrăsese atenția marilor jucători globali asupra României și dezvoltarea pieței părea de neoprit.

Ulterior, criza și prăbușirea ulterioară a cotațiilor bursiere au dat prima lecție usturătoare investitorilor începători.

Marii investitori au fost mai prea ocupaţi cu problemele de pe marile pieţe, ca să mai dea atenţie unei pieţe mici, „de frontieră”, cu prea puţine acţiuni de companii mari suficient de lichide ca să atragă marile resursele pe care le au la dispoziţie fondurile de investiţii.

Evaluări istorice

În 2005, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) fusese evaluată atunci de Ernst&Young la 75 – 80 de milioane de euro, în timp ce Bursa din Sibiu fusese evaluată la circa şase milioane de euro, ceea ce însemna un raport de conversie de circa 13 acţiuni SIBEX pentru o acțiune BVB.

După ce efectele crizei au erodat puternic apetitul investitorilor mici, conducerile celor două burse s-au întâlnit, prin 2011, pentru a demara noi negocieri, dar acestea nu au mai avut loc. Raportul capitalizărilor celor două burse ajunsese la un nivel aparent mai echilibrat, de 7 la 1.

Marți 10 ianuarie 2017, BVB S.A. și SIBEX – Sibiu Stock Exchange S.A. valorează la propriile cote 50 milioane de euro (225,6 milioane de lei) , respectiv 3 (trei) milioane de euro (13,4 milioane de lei).

Raportul dintre cele două capitalizări, de 16/1, nu poate fi însă decât un punct de plecare în negocierile care vor urma.

Relevanța comparației dintre valorile de piață (capitalizările calculate cu prețurile de piață ale acțiunilor proprii ale burselor) este și acum umbrită de efectele crizei.
Atracția pentru tranzacții cu instrumentele SIBEX de mare risc a suferit, însă, din cauza crizei mult mai mult decât apetitul pentru acțiunile obișnuite, listate la BVB. În plus marile listări de stat păstrează BVB pe traseul dezvoltării.

Salvarea situației

Fuziunea a devenit mai degrabă corecţia unor planuri inadecvate la realitate. România s-a dovedit prea mică pentru ambiţiile a două burse autohtone concurente. A fost epuizat potenţialul momentului 2006, în care fuziunea celor două burse ar fi fost un factor puternic de dezvoltare a pieţei.

Pentru BVB fuziunea este mai degrabă „o posibilitate” şi o chestiune de rezolvare a unor probleme administrative secundare, legate de existenţa Contrapărţii Centrale a tranzacţiilor cu derivate.

Pentru Sibex, însă, fuziunea a devenit o chestiune de supraviețuire și, mai ales, de salvarea a plasamentelor făcute de câțiva investitori instituționali. Interesul pentru piaţa derivatelor a scăzut foarte mult, iar BVB şi-a dezvoltat propria piaţă de instrumente de mare risc.

Nici măcar BVB nu a atras la cota pieței sale principale decât două companii private în acest secol: Teraplast (TRP) în 2008, care valorează acum puțin peste 305 milioane de lei și Medlife (M), în 2016, care trece de 100 de milioane de euro (522 de milioane de lei capitalizare).

La BVB sunt însă cotate 86 de companii pe piața principală, dintre care unele sunt cele mai mari din domeniul lor în România, dar cele mai multe sunt mici, nelichide și deseori complet neatractive. La SIBEX, însă, piața principală nu găzduiește decât propriile acțiuni ale acesteia.

Ce urmează

În prezent, conducerile celor două burse sunt împuternicite să ia toate măsurile şi să întreprindă toate operaţiunile de ordin administrativ, economic, financiar sau juridic considerate necesare pentru realizarea fuziunii.

Dintre pașii principali ai procesului de fuziune se remarcă:

  • stabilirea datei situaţiilor financiare care vor fi folosite pentru a se stabili condiţiile fuziunii;
  • angajarea unor consultanţi pentru derularea procesului de due diligence a activităţii societăţilor bursiere;
  • negocierea, întocmirea, semnarea şi publicarea proiectului de fuziune a BVB cu SIBEX.;
  • îndeplinirea formalităţilor la Registrul Comerţului cerute de lege pentru realizarea fuziunii.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: