miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 noiembrie, 2023

Acţiunile gigantului farmaceutic german Bayer au scăzut luni cu 19% după ce a anunţat că a renunţat la un amplu studiu clinic în fază avansată pentru un medicament anticoagulare, din cauza ”lipsei eficacităţii”. Este a doua lovitură primită în ultimele zile, după ce o instanţă din SUA i-a ordonat să plătească 1,56 miliarde de dolari unui grup de reclamanţi care au susţinut că un produs de combatere a buruienilor, Roundup, a provocat boli, inclusiv cancer, unor utilizatori.

Bayer a declarat duminică seara, într-un comunicat, că anticoagulantul experimental asundexian s-a dovedit a fi inferior faţă de medicamentul Squibb al Bristol-Myers şi al medicamentului consacrat Eliquis  al Pfizer, în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale la pacienţii cu risc crescut parţial, într-un studiu de fază III, relatează CNBC, citată de News.ro.

Bayer spera că medicamentul va genera vânzări anuale de peste 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) şi va înlocui veniturile de la unul dintre cele mai bine vândute produse farmaceutice, Xarelto, care va pierde protecţia unor brevetele europene cheie în 2026.

Noul CEO va reorganiza diviziile Bayer


Noul CEO al Bayer, Bill Anderson, cântăreşte opţiuni pentru a separa producătorul de medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, produsele de sănătate de consum şi substanţele chimice pentru culturi şi seminţe, în încercarea de a revigora un preţ al acţiunilor afectat.

De asemenea, el caută să simplifice luarea deciziilor, reducând poziţiile de conducere.

Markus Manns, manager de portofoliu la Union Investment din Germania, a declarat că Anderson se confruntă acum cu provocări „herculeene”.

”Eliminarea asundexian din modelul nostru sugerează provocări semnificative pe viitor pentru afacerea farmaceutică a companiei”, au spus analiştii Barclays, adăugând că aceasta a fost o surpriză totală.


Bayer a spus că va analiza în continuare datele studiului întrerupt, cunoscut sub numele de OCEANIC-AF, care a fost iniţiat în august 2022 cu 18.000 de participanţi vizaţi.

Datele de siguranţă ale studiului au fost în concordanţă cu studiile anterioare, a adăugat acesta.

Supraveghetorii independenţi ai studiului au recomandat continuarea unui studiu mai mic de fază III, OCEANIC-STROKE, care testează asundexian pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale la participanţii care au suferit deja unul.

Ambele studii OCEANIC combinate ar fi implicat până la 30.000 de pacienţi, a spus Bayer.

Probleme cu managementul riscului

Oprirea studiului este, de asemenea, o lovitură pentru şeful diviziei farmaceutice a lui Bayer, Stefan Oelrich, care şi-a pus speranţa unei expansiuni majore în Statele Unite – de departe cea mai mare piaţă farmaceutică din lume – pe baza asundexian.

Spre deosebire de franciza Xarelto, în care Bayer a împărţit costurile de dezvoltare cu Johnson & Johnson (JNJ.N) şi a cedat cea mai mare parte a pieţei americane partenerului său, Bayer a optat să se ocupe de studiul asundexian şi a fost gata să cheltuie foarte mult pe marketingul şi distribuţia din SUA.

Manns de la Union Investment a spus că costurile de dezvoltare ar fi trebuit împărţite.

”Cum a fost gestionat asundexian este un alt exemplu de management al riscului eşuat la Bayer”, a spus el, adăugând că Bayer nu are acum perspective de creştere durabilă.

Compusul aparţine unui nou grup de medicamente cunoscut sub numele de inhibitori ai factorului XI, care a atras Novartis, care lucrează cu firma de capital privat Blackstone, şi Bristol-Myers Squibb, care lucrează cu J&J.

Asundexian este una dintre cei patru noi speranţe de medicamente despre care Bayer a declarat în ianuarie că au un potenţial de vânzări de vârf combinat de peste 12 miliarde de euro.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: