sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2014

După ce transmiterea formei finale a fost amânată de două ori, o nouă formă a Acordului de Parteneriat a fost pusă în dezbatere publică.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (foto) a promis la sfârșitul anului trecut că va trimite a doua formă a Acordului la Bruxelles, la finalul lunii ianuarie. Ulterior, a revenit și a spus că data trimiterii va fi sfârșitul lunii februarie. Acum a anunțat un termen în aprilie.

”Cea de a doua versiune actualizată a Acordului de Parteneriat 2014-2020 a fost publicată luni, 17 martie a.c., pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, www.fonduri-ue.ro, în scopul consultării publice cu partenerii de dialog”, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

(Descărcaţi AICI Acordul de Parteneriat 2014 – 2020)


Prima versiune a acestui Acordului de Parteneriat a fost publicată la începutul lunii februarie 2014. Între timp, documentul a fost actualizat în urma discuţiilor cu serviciile Comisiei Europene şi în urma consultării publice.

Ministerul Fondurilor Europene a publicat şi prima versiune de lucru a documentelor consultative pentru patru programe operaţionale pentru care va fi autoritate de management:

  • Programul Operaţional Infrastructură Mare,
  • Programul Operaţional capital Uman,
  • Programul Operaţional Competitivitate şi
  • Programul Operaţional Asistență Tehnică.

”Conform regulamentelor UE, Ministerul Fondurilor Europene trebuie să transmită Acordul de Parteneriat până la data de 22 aprilie 2014”, se precizează în comunicatul MFE.

“Am publicat toate aceste documente de programare deoarece Ministerul Fondurilor Europene pune accentul pe o consultare publică extinsă. Cea de a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 este pe site-ul MFE încă din februarie 2014, a fost discutată în cadrul Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat, iar astăzi a fost publicat documentul actualizat, cel care include şi propunerile relevante primite în ultima perioadă. Tot astăzi, MFE a publicat primele versiuni de lucru pentru documentele consultative pentru cele patru programe operaţionale pe care le va coordona în perioada 2014-2020. Acestea sunt documentele de programare care descriu în detaliu ce va finanţa România în perioada 2014-2020 şi, tocmai din acest motiv, îi rog pe toţi partenerii de dialog să ne transmită propuneri concrete”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Prima formă de Acord, criticată aspru la Bruxelles


O primă formă a Acordului de Parteneriat a fost transmisă în vara anului trecut către Comisia Europeană. Obiecțiile ridicate atunci de către experții comunitari au fost umilitoare pentru partea română.

Experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat (AP) pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată.

Observaţiile au fost transmise de către experţii Comisiei Europene (CE) prin intermediul misiunii României la Bruxelles, la sfârşitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizată în luna octombrie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: