fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

Acordul de la Riad – opoziția din Siria acceptă negocierile de pace cu regimul de la Damasc mediate de ONU

de Iulian Soare 11.12.2015

acord riad opozitie sirianaLiderii grupurilor de opoziție siriene prezenți la Conferința de la Riad au convenit joi să înceapă negocierile de pace cu regimul de la Damasc, cu condiția ca acestea să ducă la înlăturarea de la putere a lui Bashar al–Assad în faza de început a perioadei de tranziție.

Este de așteptat ca această condiție să întâmpine opoziția vehementă a Rusiei și Iranului, țări care susțin menținerea la putere a lui Bashar al-Assad.

Conferința de la Riad, Arabia Saudită, a adus la aceeași masă peste 100 de membri ai diferitelor grupuri de opoziție (non-jihadiste) din Siria.

La finalul conferinței s-a stabilit formarea unui comitet care să selecteze din membrii grupurilor participante delegații care vor reprezenta opoziția siriană la negocierile cu regimul de la Damasc intermediate de ONU.

Aceste discuții cu regimul de la Damasc urmează să înceapă luna viitoare și sunt parte a foii de parcurs schițate de puterile regionale și mondiale la ultima reuniune de la Viena pe subiectul Siria.

Această foaie de parcurs ar trebui să ducă la o soluționare politică a conflictelor din Siria.

Regele saudit Salman, care a primit delegația siriană la palatul  al-Awja, a declarat la sfârșitul discuțiilor de la Riad că este încerzător în succesul acestor negocieri ce ar putea readuce stabilitatea în Siria și în zonă.

“Scopul soluției politice este stabilirea unui stat civic în care nu există nici un loc pentru Bashar al-Assad și stâlpii și simbolurile regimului său”, se spune în textul acordului de la Riad, citat de Wall Street Journal.

Solicitările semnatarilor acordului

  • În comunicatul emis la final, semnatarii acordului mai cer eliberarea membrilor opoziției, anularea condamnărilor la moarte împotriva acestora și încetarea bombardării zonelor aflate sub controlul acestor rebeli.
  • Discuțiile de la Riad conțin și multe puncte neclare, există încă incertitudini pe anumite aspecte și nu s-a spus dacă toți participanții susțin integral acordul.
  • Unul dintre cele mai mari grupuri rebele siriene, Ahrar al-Sham, a anunțat la un moment dat, pe parcursul discuțiilor, că se retrage din conferința de la Riad, deoarece ele nu reprezintă toate grupurile ce luptă în Siria împotriva regimului.
  • Un purtator de cuvant al grupului a confirmat retragerea, dar unii dintre delegați susțin că Ahrar al-Sham a semnat comunicatul final, ceea ce ar putea indica eventuale disensiuni în interiorul grupului.

Cine va participa la negocierile cu Damascul

Această singură confuzie este suficientă pentru a înțelege cât de greu va fi pentru a uni opoziția foarte disipată din Siria.

Oponenții lui Bashar al-Assad sunt foarte diferiți și cuprind orientări diametral opuse ca ideologie, de la pacifiști ce resping violențele de orice fel, până la grupuri precum al-Sham Ahrar, care cooperează pe câmpul de luptă cu filiala siriană a al-Qaida, Frontul Nusra.

La fel ca și grupul jihadist Stat Islamic, Frontul Nusra este considerat de ONU o organizație teroristă și, prin urmare, este exclusă din orice viitor acord politic în Siria.

Cel mai delicat subiect al viitoarelor negocieri – soarta lui Bashar al-Assad

Un punct de controversă îl constituie și viitorul lui Bashar al-Assad.

Subiectul a creat deja disensiuni pe tema componenței comitetului care va repreznta opoziția.

Principalii susținători ai lui Bashar al-Assad – Rusia și Iran – cer excluderea de la negocieri a mai multor grupuri, în primul rând a celor mai vehemenți opozanți ai regimului.

“Nu vom permite niciodată teroriștilor să se rebrenduiască în opoziție moderat și să decidă viitorul Siriei și al regiunii”, a declarat joi ministrul adjunct de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, referindu-se la unii dintre participanții la conferința de la Riad.

Iran (șiit), de asemenea, refuză orice discuție privind înlăturarea lui Bashar al-Assad, pe care l-a sprijinit în timp cu miliarde de dolari și mii de luptători.

De partea cealaltă, Arabia Saudită (monarhie sunită), îi susține pe cei care luptă împotriva lui Bashar  al-Assad.

“Bashar al-Assad are două opțiuni: fie să plece ca urmare a negocierilor – calea cea mai rapidă, ușoară și bună pentru toată lumea, sau alungat cu forța, prin luptă”, a declarat ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.12.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 25 mai: peste 200 de cazuri noi

Vladimir Ionescu

După opt zile de coborâre a numărului de cazuri Covid-19 nou diagnosticate s-a situat sub 200, trendul s-a schimbat duminică și este confirmat de comunicarea… Mai mult