Digital

România digitalizată: plătești online, apoi mergi la ghișeu ca să dovedești plata

În ciuda nevoii disperate de bani la buget, cu un deficit bugetar care s-a dublat în doar o lună, Fiscul preferă offline-ul cand vine vorba… Mai mult

18.06.2019

Chestiunea

Noul Cod Administrativ: de la ”noua metodă de baronizare” la interesul cetățeanului. Prevederile controversate

“Codul administrativ trebuie adoptat”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, după ce a anunțat amânarea aprobării acestuia prin OUG. Proiectul conține aproximativ 300 de pagini,… Mai mult

17.06.2019

La obiect

”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României

Textul de mai jos e o înșiruire de fragmente din articolul ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei”, apărut în revista – exclusiv print… Mai mult

17.06.2019

La obiect

Aprecierea leului maschează temporar dezechilibrele economiei. Când vine scadenţa?

Aprecierea relativ spectaculoasă a leului din ultimele săptămâni a fost mai ales efectul unei conjuncturi favorabile pe pieţele externe, dar dezechilibrul marilor deficite externe nu… Mai mult

17.06.2019

Cronicile

Acordul de la Riad – opoziția din Siria acceptă negocierile de pace cu regimul de la Damasc mediate de ONU

de Iulian Soare 11.12.2015

acord riad opozitie sirianaLiderii grupurilor de opoziție siriene prezenți la Conferința de la Riad au convenit joi să înceapă negocierile de pace cu regimul de la Damasc, cu condiția ca acestea să ducă la înlăturarea de la putere a lui Bashar al–Assad în faza de început a perioadei de tranziție.

Este de așteptat ca această condiție să întâmpine opoziția vehementă a Rusiei și Iranului, țări care susțin menținerea la putere a lui Bashar al-Assad.

Conferința de la Riad, Arabia Saudită, a adus la aceeași masă peste 100 de membri ai diferitelor grupuri de opoziție (non-jihadiste) din Siria.

La finalul conferinței s-a stabilit formarea unui comitet care să selecteze din membrii grupurilor participante delegații care vor reprezenta opoziția siriană la negocierile cu regimul de la Damasc intermediate de ONU.

Aceste discuții cu regimul de la Damasc urmează să înceapă luna viitoare și sunt parte a foii de parcurs schițate de puterile regionale și mondiale la ultima reuniune de la Viena pe subiectul Siria.

Această foaie de parcurs ar trebui să ducă la o soluționare politică a conflictelor din Siria.

Regele saudit Salman, care a primit delegația siriană la palatul  al-Awja, a declarat la sfârșitul discuțiilor de la Riad că este încerzător în succesul acestor negocieri ce ar putea readuce stabilitatea în Siria și în zonă.

“Scopul soluției politice este stabilirea unui stat civic în care nu există nici un loc pentru Bashar al-Assad și stâlpii și simbolurile regimului său”, se spune în textul acordului de la Riad, citat de Wall Street Journal.

Solicitările semnatarilor acordului

  • În comunicatul emis la final, semnatarii acordului mai cer eliberarea membrilor opoziției, anularea condamnărilor la moarte împotriva acestora și încetarea bombardării zonelor aflate sub controlul acestor rebeli.
  • Discuțiile de la Riad conțin și multe puncte neclare, există încă incertitudini pe anumite aspecte și nu s-a spus dacă toți participanții susțin integral acordul.
  • Unul dintre cele mai mari grupuri rebele siriene, Ahrar al-Sham, a anunțat la un moment dat, pe parcursul discuțiilor, că se retrage din conferința de la Riad, deoarece ele nu reprezintă toate grupurile ce luptă în Siria împotriva regimului.
  • Un purtator de cuvant al grupului a confirmat retragerea, dar unii dintre delegați susțin că Ahrar al-Sham a semnat comunicatul final, ceea ce ar putea indica eventuale disensiuni în interiorul grupului.

Cine va participa la negocierile cu Damascul

Această singură confuzie este suficientă pentru a înțelege cât de greu va fi pentru a uni opoziția foarte disipată din Siria.

Oponenții lui Bashar al-Assad sunt foarte diferiți și cuprind orientări diametral opuse ca ideologie, de la pacifiști ce resping violențele de orice fel, până la grupuri precum al-Sham Ahrar, care cooperează pe câmpul de luptă cu filiala siriană a al-Qaida, Frontul Nusra.

La fel ca și grupul jihadist Stat Islamic, Frontul Nusra este considerat de ONU o organizație teroristă și, prin urmare, este exclusă din orice viitor acord politic în Siria.

Cel mai delicat subiect al viitoarelor negocieri – soarta lui Bashar al-Assad

Un punct de controversă îl constituie și viitorul lui Bashar al-Assad.

Subiectul a creat deja disensiuni pe tema componenței comitetului care va repreznta opoziția.

Principalii susținători ai lui Bashar al-Assad – Rusia și Iran – cer excluderea de la negocieri a mai multor grupuri, în primul rând a celor mai vehemenți opozanți ai regimului.

“Nu vom permite niciodată teroriștilor să se rebrenduiască în opoziție moderat și să decidă viitorul Siriei și al regiunii”, a declarat joi ministrul adjunct de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, referindu-se la unii dintre participanții la conferința de la Riad.

Iran (șiit), de asemenea, refuză orice discuție privind înlăturarea lui Bashar al-Assad, pe care l-a sprijinit în timp cu miliarde de dolari și mii de luptători.

De partea cealaltă, Arabia Saudită (monarhie sunită), îi susține pe cei care luptă împotriva lui Bashar  al-Assad.

“Bashar al-Assad are două opțiuni: fie să plece ca urmare a negocierilor – calea cea mai rapidă, ușoară și bună pentru toată lumea, sau alungat cu forța, prin luptă”, a declarat ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.12.2015

Lăsați un comentariu


Europa

NATO cere Rusiei să distrugă un sistem nou de rachete de croazieră capabile să poarte încărcătură nucleară

Iulian Soare

NATO a cerut, marți, Rusiei să distrugă un nou sistem de rachete de croazieră până la începutul lunii august. Sistemul este capabil să lanseze o… Mai mult

Stiri

Mihai Tudose și Corina Crețu au fost refuzați de Renew Europe și se alătură grupului S&D din PE

Vladimir Ionescu

Cei doi europarlamentari ai Pro România, Mihai Tudose și Corina Crețu, s-au alăturat grupului social-democraților (S&D) din Parlamentul European, după ce au fost refuzați de… Mai mult

Stiri

10 Ordonanțe de Urgență, într-o singură ședință de guvern, toate pe ordinea de zi suplimentară

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat zece Ordonanțe de Urgență în ședința de marți, toate introduse pe ordinea de zi suplimentară. Printre cele mai importante sunt cea privind… Mai mult

Stiri

Evaluarea Națională / Ponderea notelor peste 5 – încă un an de scădere

Vladimir Ionescu

Aproximativ  73,12% din elevii participanți la Evaluarea Națională au obținut medii peste 5, un procent ușor sub cel de anul trecut (73,50%) și inferior celui… Mai mult

Stiri

Expert ONU: Omenirea riscă un ”apartheid climatic” – săracii vor plăti prețul schimbărilor climatice

Iulian Soare

Lumea se confruntă cu un ”apartheid climatic” – pe de o parte, cei bogaţi, care se pot adapta mai bine la încălzirea globală şi, de… Mai mult

Stiri

Vânzările auto cresc în România și scad în Europa. Crește și ponderea persoanelor fizice în achizițiile autohtone

Adrian N Ionescu

Luna mai a propulsat piața auto din România, vânzările crescând cu 11,6%, până la 78.486 unități, în primele 5 luni ale acestui an față de… Mai mult

Stiri

Fostul ministru Cristian David, achitat definitiv. În prima instanța fusese condamnat la 5 ani închisoare

Vladimir Ionescu

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost achitat definitiv, marţi, de magistraţii ÎCCJ, după ce în prima instanță a fost condamnat la cinci ani… Mai mult