La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

Cronicile

Acordul de la Riad – opoziția din Siria acceptă negocierile de pace cu regimul de la Damasc mediate de ONU

de Iulian Soare 11.12.2015

acord riad opozitie sirianaLiderii grupurilor de opoziție siriene prezenți la Conferința de la Riad au convenit joi să înceapă negocierile de pace cu regimul de la Damasc, cu condiția ca acestea să ducă la înlăturarea de la putere a lui Bashar al–Assad în faza de început a perioadei de tranziție.

Este de așteptat ca această condiție să întâmpine opoziția vehementă a Rusiei și Iranului, țări care susțin menținerea la putere a lui Bashar al-Assad.

Conferința de la Riad, Arabia Saudită, a adus la aceeași masă peste 100 de membri ai diferitelor grupuri de opoziție (non-jihadiste) din Siria.

La finalul conferinței s-a stabilit formarea unui comitet care să selecteze din membrii grupurilor participante delegații care vor reprezenta opoziția siriană la negocierile cu regimul de la Damasc intermediate de ONU.

Aceste discuții cu regimul de la Damasc urmează să înceapă luna viitoare și sunt parte a foii de parcurs schițate de puterile regionale și mondiale la ultima reuniune de la Viena pe subiectul Siria.

Această foaie de parcurs ar trebui să ducă la o soluționare politică a conflictelor din Siria.

Regele saudit Salman, care a primit delegația siriană la palatul  al-Awja, a declarat la sfârșitul discuțiilor de la Riad că este încerzător în succesul acestor negocieri ce ar putea readuce stabilitatea în Siria și în zonă.

“Scopul soluției politice este stabilirea unui stat civic în care nu există nici un loc pentru Bashar al-Assad și stâlpii și simbolurile regimului său”, se spune în textul acordului de la Riad, citat de Wall Street Journal.

Solicitările semnatarilor acordului

  • În comunicatul emis la final, semnatarii acordului mai cer eliberarea membrilor opoziției, anularea condamnărilor la moarte împotriva acestora și încetarea bombardării zonelor aflate sub controlul acestor rebeli.
  • Discuțiile de la Riad conțin și multe puncte neclare, există încă incertitudini pe anumite aspecte și nu s-a spus dacă toți participanții susțin integral acordul.
  • Unul dintre cele mai mari grupuri rebele siriene, Ahrar al-Sham, a anunțat la un moment dat, pe parcursul discuțiilor, că se retrage din conferința de la Riad, deoarece ele nu reprezintă toate grupurile ce luptă în Siria împotriva regimului.
  • Un purtator de cuvant al grupului a confirmat retragerea, dar unii dintre delegați susțin că Ahrar al-Sham a semnat comunicatul final, ceea ce ar putea indica eventuale disensiuni în interiorul grupului.

Cine va participa la negocierile cu Damascul

Această singură confuzie este suficientă pentru a înțelege cât de greu va fi pentru a uni opoziția foarte disipată din Siria.

Oponenții lui Bashar al-Assad sunt foarte diferiți și cuprind orientări diametral opuse ca ideologie, de la pacifiști ce resping violențele de orice fel, până la grupuri precum al-Sham Ahrar, care cooperează pe câmpul de luptă cu filiala siriană a al-Qaida, Frontul Nusra.

La fel ca și grupul jihadist Stat Islamic, Frontul Nusra este considerat de ONU o organizație teroristă și, prin urmare, este exclusă din orice viitor acord politic în Siria.

Cel mai delicat subiect al viitoarelor negocieri – soarta lui Bashar al-Assad

Un punct de controversă îl constituie și viitorul lui Bashar al-Assad.

Subiectul a creat deja disensiuni pe tema componenței comitetului care va repreznta opoziția.

Principalii susținători ai lui Bashar al-Assad – Rusia și Iran – cer excluderea de la negocieri a mai multor grupuri, în primul rând a celor mai vehemenți opozanți ai regimului.

“Nu vom permite niciodată teroriștilor să se rebrenduiască în opoziție moderat și să decidă viitorul Siriei și al regiunii”, a declarat joi ministrul adjunct de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, referindu-se la unii dintre participanții la conferința de la Riad.

Iran (șiit), de asemenea, refuză orice discuție privind înlăturarea lui Bashar al-Assad, pe care l-a sprijinit în timp cu miliarde de dolari și mii de luptători.

De partea cealaltă, Arabia Saudită (monarhie sunită), îi susține pe cei care luptă împotriva lui Bashar  al-Assad.

“Bashar al-Assad are două opțiuni: fie să plece ca urmare a negocierilor – calea cea mai rapidă, ușoară și bună pentru toată lumea, sau alungat cu forța, prin luptă”, a declarat ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.12.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Mediul de afaceri: Supra-reglementarea, țintită de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării încă de lansare

Adrian N Ionescu

Echilibrul dintre libertatea economică și reglementarea economiei a fost obiectul celei dintâi dezbateri organizate de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), cu ocazia… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor confirmă observațiile cursdeguvernare.ro privind ”gaura” reală de la buget

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a confirmat, marți, într-o postare pe Facebook, gaura reală a bugetului general consolidat, de 21 de miliarde de lei după primele… Mai mult

Stiri

Decizie judecătorească: PSD trebuie să facă publice sursele de finanțare a mitingului “împotriva abuzurilor”

Vladimir Ionescu

PSD este obligat de instanța Curții de Apel București să facă publice sursele de finanțare și prestatorii de servicii de la mitingul “împotriva abuzurilor” organizat… Mai mult

Stiri

Statistica sesizărilor primite de DNA – 25 în 9 luni, față de 1.513 anul trecut

Vladimir Ionescu

Scăderea evidentă a numerului de dosare investigate de DNA se explică prin prăbușirea numărului de sesizări, a explicat marți procurorul-șef interimar al instituției, Călin Nistor,… Mai mult

Stiri

Ministrul Cătălin Predoiu cere statistica dosarelor cu magistrați corupți

Vladimir Ionescu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a solicitat Secției speciale și DNA statisticile privind numărul dosarelor de corupție în care sunt vizați magistrați, pentru a putea să-și… Mai mult

Stiri

Adina Vălean, aviz pozitiv în Comisia Juridică a Parlamentului European

Vladimir Ionescu

Comisia pentru Afaceri Juridice (Comisia JURI) a dat aviz favorabil, în ședința de marți a forului legislativ al PE, pentru Adina Vălean, propusă comisar european… Mai mult

Stiri

Republica Moldova / Guvernul Maia Sandu – doborât de socialiști

Mariana Bechir

Guvernul Maia Sandu a picat marți, după ce 63 din cei 101 de europarlamentari au votat moțiunea depusă de PSRM, partidul președintelui Republicii Moldova și… Mai mult