13 septembrie, 2012

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor din România şi cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare au semnat, miercuri, un acord-cadru pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa – anunță AGERPRES.

Documentul a fost semnat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, de către miniştrii Muncii, Mariana Câmpeanu, şi Internelor, Mircea Duşa, – din partea României -, şi de către ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane.


Guvernul a aprobat anterior în şedinţă Memorandumul privind negocierea şi semnarea Acordului-cadru între Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare.

Proiectul Acordului-cadru vizează implementarea unui proiect experimental de sprijin pentru reinserţia în România a unui grup ţintă de 80 de familii aparţinând minorităţii romilor, domiciliaţi în judeţele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinţi şi Timiş, care doresc să revină din Franţa pentru a se restabili definitiv în România.

Conform prevederilor Acordului-cadru, pe teritoriul Franţei, OFII se angajează să primească din partea familiilor cererile de sprijin pentru revenire, să organizeze reîntoarcerea în România a acestor familii, cu suportarea costurilor biletului de transport aerian şi a unui excedent de bagaje de 40 kg pentru adult şi de 10 kg pentru copil, să sprijine aceste familii în vederea obţinerii documentelor de călătorie, să acorde un ajutor financiar pentru întoarcere şi să comunice coordonatele acestor familii către autorităţile locale competente din judeţele de domiciliu ale acestora.

Sprijinul pentru reinserţia economică a familiilor beneficiare constă într-un ajutor financiar pentru înfiinţarea unei firme şi un program de instruire. În judeţele implicate se vor înfiinţa comitete de lucru, alcătuite din reprezentanţii OFII şi ai autorităţilor locale, care vor asigura evaluarea situaţiei fiecărei familii beneficiare.


Partea română va mobiliza şi va susţine autorităţile locale din judeţele implicate în vederea elaborării de anchete sociale amănunţite. De asemenea, va sprijini includerea copiilor acestor familii în sistemul de învăţământ şi facilitarea accesului la locuinţe şi la activul funciar legat de activitatea economică finanţată de către OFII.

Acordul-cadru nu prevede niciun transfer financiar între părţi, urmând ca fiecare parte să asigure finanţarea obligaţiilor care îi revin. Acordul este valabil pentru o perioadă de doi ani.

Ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, efectuează miercuri şi joi o vizită în ţara noastră pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti pe tema incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: