vineri

29 martie, 2024

21 mai, 2021

Parlamentul European și Consiliul (care reprezintă statele membre) s-au pus de acord joi, în a cincea rundă de discuții, asupra scopului și detaliilor certificatul sanitar european Covid.

Certificatul sanitar european urmează să fie aprobat la summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Documentul, care se va numi „certificatul verde digital european”, va atesta că deținătorul său fie a fost vaccinat împotriva Covid-19, fie că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte.


Certificatul va fi disponibil și în format digital și pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate ”tipizate”, care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni.

Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie.

Divergențe și compromisuri acceptate

Parlamentarii europeni au cerut, iniţial, ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce Consiliul a refuzat. Compromisul la care s-a ajuns: statele membre se obligă să folosească teste „abordabile şi accesibile”.

Pentru a facilita respectarea obligației, Comisia Europeană s-a angajat să pună la dispoziția statelor membre un fond de 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.


Un alt punct divergent a fost cererea parlamentarilor europeni să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Statele membre au refuzat solicitarea dorind să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Textul de compromis prevede că statele membre „se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi „necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie.

Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: