Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că PNL și PSD au ajuns la un acord pe pachetul de modificări ale Codului fiscal și cele privind reducerea cheltuielilor statului.
Aflat la sediul PSD, Marcel Ciolacu a mai spus că își dorește organizarea unei ”ședințe extraordinare de guvern pentru citirea proiectelor în primă lectură”, apoi cele două acte vor fi publicate în transparență decizională. Premierul a mai precizat că luni va avea o ultimă discuție și cu președintele PNL, Nicolae Ciucă.
Premierul nu a detaliat deciziile, cu o excepție: taxa pe profiturile băncilor va exista, dar încă nu sunt decise detaliile.
”Am înțeles că ministrul Finanțelor, Boloș, a ajuns la un acord cu băncile pentru a defini foarte clar ce înseamnă cifra de afaceri și vor specifica foarte clar. După ce se închide discuția, se are în vedere introducerea acestei taxe pe impozitul excepțional al băncilor”, a precizat Marcel Ciolacu.
Între deciziile agreate, spun surse din coaliție, se află:
- schimbarea modului de taxare al microîntreprinderilor
- se va percepe CASS la tichetele de masă și, cel mai probabil, se vor limita comisioanele percepute de emitenții acestora
- nu se vor mai acorda tichete de vacanță bugetarilor cu salariu brut mai mare de 8.000 lei
- impozitarea suplimentară a bunurilor de lux – apartamente și autoturisme peste anumite valori
- comasarea unor instituții de stat
- modificări ale cotelor TVA la fotovoltaice, produse bio, festivaluri, cluburi, săli de sport
Săptămâna trecută s-au finalizat discuțiile cu Comisia Europeană pe măsurile fiscale.
***
3 răspunsuri
Buna ziua, Taxa pe cifra de afaceri este o metoda de taxare arhaica. Din pacate impactul taxarii pe Cifra de afaceri se va transfera ca clienti, o sa avem o inflatie mai mare. La Cifra de afacei a bancilor in mod normal nu ar trebui sa intre si venitul din dobanzi din titluri de stat. Acest impozit pe banci va ingreuna cresterea creditarii si implicit a dezvoltarii tarii fiindca reduce consumul (fiindca din imprumuturi companiile se pot finanta pentru investitii si capital de lucru, si persoanele fizice pentru nevoi curente si achizitie locuinta). Acest lucru poate ingreuna si revenirea dintr-o eventuala recesune. Multumesc!
De ce este in detrimentul statului daca este inclus in cifra de afaceri si veniturile din dobanzile din titlurile de stat? Fiindca va scumpii costul la care se imprumuta statul de la banci si practic veniturile din dobanzi din titluri de stat ar devenii impozabile desi conform prospect emisiune titluri de stat sunt neimpozabile.
Preotul misionar a ajuns la un acord cu băncile ???
😯😯