luni

22 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2014

Corpul de control al prim-ministrului a fost trimis să verifice modul în care a acționat Romatsa după accidentul aviatic de luni în care și-au pierdut viața două persoane, a anunțat vineri Victor Ponta.

”În ceea ce privește funcţionarea instituţiei, am trimis şi Corpul meu de Control şi, împreună cu Ministerul Transporturilor, vom avea o analiză cât mai rapid şi măsurile care se impun”, a spus premierul Victor Ponta.

Directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, şi-a înaintat demisia Consiliului de Administraţie, „pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei”, dar a precizat că nu-şi reproşezează nimic, deși Raportul preliminar al Guvernului indica această regie ca fiind singura responsabilă pentru găsirea cu o întârziere de peste cinci ore a supraviețuitorilor accidentului aviatic de luni, 20 ianuarie, când un avion s-a prăbușit în Munții Apuseni.


„Este din ce în ce mai evident, din toate datele pe care le-am avut şi le avem, că erorile grave care i-au îndreptat greşit pe cei care îi căutau pe supravieţuitori au fost produse de Romatsa şi STS, de instituţiile care aveau obligaţia şi posibilitatea tehnică de a identifica epava aeronavei”, repeta premierul Victor Ponta și joi, într-o declarație de presă.

Romatsa este, potrivit legislației naționale (adaptate cele internaționale), instituția ce trebuie să organizeze comitetul de criză în cazul accidentelor aviatice.

Regia se află în subordinea Ministerului Transporturilor. Întrebat vineri dacă ministrul Ramona Mănescu nu ar trebui trebui să demisioneze, ținând cont de aceste lucruri, premierul a răspuns: ”Nu!”, explicând că responsabilitățile Guvernului au fost asumate deja.

Premierul se referea la demisia ministrului Internelor, Radu Stroe, care și-a prezentat joi demisia, după o discuție avută cu Victor Ponta și cu liderul PNL, Crin Antonescu.


Potrivit președintelui liberalilor, Radu Stroe a demisionat din cauza declarațiilor catastrofale făcute după accident: “Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia” și ”Ce celulă de criză? N-a existat nicio celulă de criză”.

Ministrul Transproturilor, Ramona Mănescu, nu a făcut nicio declarație în toate aceste zile.

Într-o conferință de presă organizată joi, imediat după depunerea demisiei, Radu Stroe declara: “Localizarea epavei avionului aparţine exclusiv altor instituţii, nu MAI. Îmi cer scuze tuturor acelora care le-am creat impresia de om relaxat, indiferent, sau care ţine de scaunul de ministru, prin declaraţii nepotrivite.”

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical ce mergea să preleveze un ficat pentru transpalant, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Cine intervine în cazul accidentelor de aviație

În cazul accidentelor aviatice trebuia respecteat Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, aprobat de Guvernul Tăriceanu în 2008.

Conform acestui act normativ, în vederea gestionării situaţiei de urgenţă generată de producerea unui accident de aviaţie civilă au competenţă următoarele structuri:

  • Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor
  • Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor
  • Centrul de coordonare a operaţiunilor de căutare şi salvare a aeronavelor aflate în pericol şi a supravieţuitorilor de la Romatsa
  • Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă
  • Centrele unice de preluare a apelurilor de urgenţă 112
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: